Sponsorul comuniştilor pe banii Băncii de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca a plătit pentru chiria acestui imobil peste 24 de milioane de lei în avans
Banca a plătit pentru chiria acestui imobil peste 24 de milioane de lei în avans

Controlorii Curţii de Conturi au depistat că banca statului a făcut tranzacţii dubioase de zeci de milioane de lei cu persoane interpuse. Instituţia a închiriat imobile în condiţii dezavantajoase, iar statul a ratat venituri enorme. Experţii spun că şefii BEM ar trebui traşi la răspundere.

Un control realizat de specialiştii de la Curtea de Conturi a constatat mai multe încălcări la luarea în locaţiune a imobilelor pentru filialele Băncii de Economii (BEM). Ca urmare, acţionarii, inclusiv statul, care deţine un pachet de 56%, au fost prejudiciaţi cu milioane de lei.
Cele mai grave abateri au fost admise în 2008, când administraţia băncii, fără a organiza o licitaţie, a luat în chirie două imobile din Capitală - unul de pe strada Columna 104/1 şi altul de pe bulevardul Ştefan cel Mare 130 (subsolul).

A plătit şi chiria şi reparaţia

Valentina Madan, auditor la Curtea de Conturi, a precizat că BEM a negociat contractul de locaţiune a oficiului de pe strada Columna 104/1 cu o persoană care reprezenta interesele altor patru proprietari ai acestui imobil. Documentul a fost semnat la 29 octombrie 2008, pentru cinci ani, costul chiriei fiind de 35 de euro pe lună pentru un metru pătrat.
Banca a fost extrem de darnică şi imediat după semnare, în decurs de trei zile, a transferat 24,2 milioane de lei - valoarea chiriei pentru trei ani - pe contul persoanei fizice. Şi asta deşi după încheierea contractului banca a mai avut nevoie de încă jumătate de an pentru a repara capital imobilul, alocând pentru asta 6,7 milioane de lei, plus un milion pentru mobilier. În consecinţă, suma reală plătită pentru chirie a fost de 46 de euro pentru un metru pătrat.
„În urma verificărilor am stabilit că proprietarii clădirii sunt în relaţii de rudenie cu persoane responsabile din cadrul BEM. Mai mult, imobilul a fost procurat cu câteva luni înainte de semnarea contractului cu Banca, cu 4,7 milioane de lei (circa 300.000 de euro)", a detaliat auditorul, fără a da nume.
Potrivit Valentinei Madan, relaţiile de rudenie dintre proprietari şi şefii de la bancă denotă existenţa unui conflict de interese, care, suprinzător, nu a fost descoperit de anchetatorii de la Centrul Anticorupţie, în cadrul altui control. Madan a mai precizat că reprezentantul proprietarului clădirii a contribuit financiar la campania electorală a unui partid. Conform unor surse, este vorba de Valeriu Teslari, care în 2010 a dat 200.000 de lei pentru campania electorală a Partidului Comuniştilor.

PROFIT DE 700%

„Potrivit legislaţiei, fiind vorba de o tranzacţie mai mare de 50.000 de lei, urma obligatoriu să fie organizat un concurs. Totodată, preţul de 35 de euro/lunar pe metru pătrat este mai mare decât costul mediu în zona în care se afla construcţia", afirmă Valentina Madan.
În 2011, trei din cei patru proprietari ai clădirii şi-au vândut cotele unei firme din Cipru. Aceasta chiar dacă BEM avea contract ce îi oferea dreptul prioritar de a cumpăra imobilul. În consecinţă, banca a semnat un nou contract de arendă cu noii şi vechii proprietari, ce prevede o chirie de 25 de euro/lunar pentru un metru pătrat, cu plata în avans pentru trei luni. Preţul este mai mic, însă instituţia este nevoită să achite şi TVA pentru serviciile de chirie.
„În rezultatul acestor contracte, profitul unor persoane a fost de 700%. Unde s-a mai văzut aşa ceva? De voi (şefii de la BEM n.n.) se vor ocupa alte organe", s-a indignat Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi.
În acelaşi timp, conducerea Băncii de Economii susţine că nu este la curent cu existenţa unor relaţii de rudenie între proprietari şi vreun angajat. Totodată, Grigori Gacikevici, preşedintele instituţiei, a declarat că preţul chiriei corespunde costurilor din această zonă a Capitalei .

Contracte de milioane de lei cu un intermediar mort

Pentru un alt imobil - un subsol amplasat pe bulevardul Ştefan cel Mare 130, instituţia financiară a achitat în avans 10,7 milioane de lei pentru o perioadă de cinci ani. Un metru pătrat de spaţiu închiriat a costat 50 de euro pe lună. Sediul a fost luat în locaţiune la 29 februarie 2008 de la o persoană care, la rândul său, l-a luat în chirie de la alt om căruia îi plătea lunar 50 de euro pentru tot spaţiul de 210,5 metri pătraţi. Astfel, banca a plătit un preţ de 200 de ori mai mare decât intermediarul, au constatat controlorii.
Potrivit oficialilor de la Curtea de Conturi, cel care a semnat contractul de sublocaţiune a decedat în anul 2009. Proprietarul subsolului se află în Germania şi nu vine în ţară, ceea ce denotă că ar exista alţi beneficiari. El nu poate fi găsit nici de responsabilii de la Banca de Economii pentru a prelungi acordul.

Una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova va fi scoasă la vânzare

Banca de Economii este singura instituţie financiară cu capital majoritar de stat şi  una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova.

Privatizăm puţin şi pe bani de nimic

Banca de Economii, trasă în jos de datornici

Bancherii moldoveni pot să bea şampanie. Profitul băncilor a crescut de patru ori

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite