Reforma continuă: Instanțele economice reorganizate, judecătorii supuși evaluărilor, fără imunitate în cazuri de corupție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat astăzi trei proiecte de legi care fac parte din reforma sistemului judecătoresc. Acestea prevăd, printre altele reorganizarea instanțelor economice, selectarea și evaluarea magistraților și ridicarea imunității judecătorilor suspectați de corupție.

Astfel, judecătoriile economice vor fi redenumite în comerciale și vor examina doar trei categorii de litigii: reorganizarea persoanelor juridice, constestarea arbitrajelor comericale și eliberarea titlurilor executorii în baza hotărârilor arbitrale. Cererile de recurs vor fi examinate de curțile de apel de drept comun, iar Curtea de Apel Economică va fi lichidată.

„Am elaborat de urgență acest proiect pentru a completa golul creat în urma hotărârii Curții Constituționale privind lichidarea instanțelor economice. Azi multe categorii de pricini nu pot fi examinate nici de judecătoriile economice, nici de cele de drept comun. Judecătorii le amână pentru că nu au un cadru legal", a explicat ministrul Justiției, Oleg Efrim.

„Decizia Curții Constituționale este una rușinoasă și e regretabil că s-a ajuns aici", a comentat premierul Vlad Filat. El s-a arătat indignat și de faptul că mulți judecători responsabili de dosarele pierdute de țara noastră la CEDO nu au fost pedepsiți, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu se autosesizează în aceste cazuri.

Aureliu Colenco: „Asta nu e reformă, e o persecutare a judecătoriilor economice. Sistemul e perfect!"

Curtea Constituțională: Instanțele economice, lichidate ilegal

Ministrul Justiției: „Cei care au făcut investiţii financiare în decizia Curții Constituționale nu vor reuşi să obţină dividende"

O altă inițiativă permite procurorului general să pornească urmărirea penală în privința judecătorilor bănuiți de acte de corupție fără a cere acordul CSM ca în prezent. „Suntem conștienți că va fi o rezistență mare în rândul judecătorilor, dar în condițiile în care doar 1% din populație are încredere în Justiție și există o percepție quasitotală că sistemul e corupt, reforma va reduce acest fenomen", a spus Efrim.

Pentru ca în sistem să rămână doar cei mai buni, în următorii 2 ani toți judecătorii vor trece o evaluare serioasă, în urma căreia vor fi avansați sau chiar demiși. Pe lângă CSM vor fi create două colegii care se vor ocupa de selectarea și de evaluarea performanțelor judecătorilor. „De oamenii din sistem depinde calitatea actului de justiție. Azi nu avem criterii clare, totul se reduce la niște banale examene teoretice", a motivat ministrul.

De asemenea, completele de judecată vor fi create aleatoriu pentru fiecare dosar. O parte din atribuțiile președinților de instanță vor fi preluate de administratori, iar judecătorii vor fi ajutați de asistenți.

Noile prevederi vor intra în vigoare după ce vor fi aprobate de Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite