UPDATE Ilie Cazac a fost grațiat și se află acasă, la Tighina. Vezi aici prima lui declarație, după eliberare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aceasta este cea mai recentă fotografie a lui Ilie Cazac
Aceasta este cea mai recentă fotografie a lui Ilie Cazac

Tânărul moldovean reținut de așa-zisele autorități transnistrene a fost eliberat acum jumătate de oră, după un an și șapte luni de detenție ilegală.

UPDATE, ora 19.46: Guvernul Republicii Moldova a salutat eliberarea lui Ilie Cazac. Potrivit Executivului, acesta este rezultatul unui efort comun al autorităților moldovenești, partenerilor internaționali implicați în procesul de reglementare transnistrean, precum și al societății civile.

UPDATE, ora 19.25: Ilie Cazac a spus pentru ADEVĂRUL faptul că vrea neapărat să-și facă un control medical, din cauza condițiilor în care a fost ținut în detenție.

UPDATE, ora 18,34: „Mă simt foarte bine. Sunt bucuros că în sfârșit s-a terminat totul. La ora 15.00 am primit adeverința de eliberare. Am cerut două ore să-mi iau la revedere de la prieteni. Acum vreau să mă odihnesc. Dacă voi putea să rămân aici, voi rămâne. Dacă nu, voi pleca în Moldova“, a spus Ilie Cazac.

Citește aici primul interviu al lui Ilie Cazac, acordat în exclusivitate ziarului ADEVĂRUL

UPDATE, ora 18.32: „Am noduri în gât. Sunt foarte fericit că Ilie a fost eliberat. Sar în sus de bucurie!“, mărturisește Alexandru Vinițchi, tatăl vitreg al lui Ilie Cazac.

UPDATE, ora 18.27: Ilie Cazac se află acum acasă, la Tighina.

UPDATE, ora 18.13: Ilie Cazac a fost grațiat de liderul separatist Igor Smirnov. „Ilie nu a recunoscut niciodată vreo vină“, precizează Alexandru Postică.

Cetățeanul moldovean reținut ilegal la Tiraspol a fost eliberat în urmă cu jumătate de oră. Băiatul, care în urmă cu zece zile a împlinit 26 de ani, se află acum împreună cu mama acestuia, la penitenciarul din Tiraspol. Tânărul care lucra ca inspector fiscal la Tighina a stat un an și șapte luni în detenție.

„Încă nu l-am văzut pe Ilie. Este cu mama lui", spune Alexandru Postică, avocatul lui Ilie Cazac.

Tânărul a fost condamnat în data de 10 februarie la 14 ani de închisoare, pentru „înaltă trădare și spionaj în favoarea Republicii Moldova".

De-a lungul celor opt luni și jumătate de detenție, tânărul contabil a fost agresat în mai multe rânduri de autoritățile neconstituționale. El a scris trei cereri de grațiere pe care le-a scris liderului separatist Igor Smirnov.

Citește și:

Secretariatul Internaţional al Organizaţiei Mondiale împotriva Torturii cere eliberarea şi despăgubirea lui Ilie Cazac

JUSTIŢIE STALINISTĂ: Moldoveanul Ilie Cazac, ex-angajat la Fisc în Tighina, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru "înaltă trădare

VIOLENȚE Ilie Cazac a fost bătut de milițienii transnistreni

CHIŞINĂU: După graţierea lui Ernest Vardanean, familia lui Ilie Cazac aşteaptă mila lui Igor Smirnov

Guvernul Republicii Moldova: „Decizia de condamnare a lui Ilie Cazac este ilegală și nefondată"Filat şi Smirnov, întâlnire în Germania

GALERIE FOTO Premierul Vlad Filat a discutat cu liderul separatist în Germania. Până acum nu au fost făcute publice noutăți cu privire la eliberarea lui Ilie Cazac

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite