Glebus Sainciuc a fost înmormântat astăzi, la Cimitirul Central. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupul neînsuflețit al lui Glebus Sainciuc a fost depus la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla
Trupul neînsuflețit al lui Glebus Sainciuc a fost depus la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla

Alături de familie, creatorul de măști al moldovenilor a fost petrecut pe ultimul drum de zeci de scriitori, artiști plastici, muzicieni, artiști de teatru, demnitari, dar și oameni obișnuiți.

Trupul neînsuflețit al creatorului de măști Glebus Sainciuc a fost înmormântat astăzi, la Cimitirul Central din Capitală. Zeci de scriitori, artiști plastici, oameni de teatru, dar și diplomați și-au luat adio de la cel care i-a încântat cu portretele sale și a reprezentat una dintre cele mai emblematice nume din arta moldovenească, pentru aproape un secol.

Creatorul de măşti a părăsit scena vieţii

Glebus Sainciuc a murit marți dimineață, la Spitalul Cancelariei de Stat

„Această artă a măștilor i-a făcut lui Glebus Sainciuc un nume care ne-a dus în Europa. Cei mai importanți oaspeți care veneau în Basarabia treceau neapărat prin atelierul lui. El era liantul dintre Basarabia interbelică și Moldova de astăzi. Odată cu plecarea lui dispare un întreg continent care ne lega de această mare viață culturală. Când s-a deschis teatrul Luceafărul, Glebus Sainciuc împreună cu Valentina Rusu-Ciobanu și Mihai Grecu au venit și ne-au făcut decorurile, deși ei nu sunt scenografi. Au fost alături de noi", a spus regizorul Ion Ungureanu, care i-a adus un ultim omagiu la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla, unde a avut loc și slujba religioasă.

Tudor Braga, critic de artă: „Glebus Sainciuc rămâne un artist plastic de referință și unic în cultura universală prin măștile sale"

„El cunoștea foarte bine firea și forța fiecărui actor. Când îmi făcea portrete îmi spunea că mă vede de o mie de ori mai bine, dar mâna nu-l ajută", a mărturisit Evdochia Chicu, actriță.

Aproape de orele prânzului, pictorița Valentina Rusu-Ciobanu a sosit la biserica Sfânta Teodora de la Sihla Președintele Nicolae Timofti, premierul Vlad Filat, și președintele Parlamentului Marian Lupu i-au adus maestrului un ultim omagiu Mai mulți demnitari și-au luat azi rămas bun de la Glebus Sainciuc

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

„Mai întâi Glebus Sainciuc rămâne o figură vie, pentru că am avut norocul să-l vizitez la atelier cu câteva luni înainte de momentul acesta trist al despărțirii. În al doilea rând rămâne un om de o inteligență foarte acută, un om ironic, care își păstra întreaga luciditate cu privire la lumea contemporană și circumstanțele Republicii Moldova de astăzi. Pierdem cu toții un om foarte cald și înțelegător și, desigur, o mare valoare pentru artele plastice românești", a declarat și Marius Lazurca, Ambasadorul României la Chișinău.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite