Glebus Sainciuc a murit în această dimineață, la Spitalul Cancelariei de Stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cunoscutul pictor împlinise 93 de ani în data de 19 iulie
Cunoscutul pictor împlinise 93 de ani în data de 19 iulie

Maestrul fusese internat la Spitalul Cancelariei de Stat cu o hemoragie gravă. El a fost operat alaltăieri, iar starea de sănătate a venerabilului artist s-a înrăutățit progresiv. Medicii spun că decesul lui Glebus Sainciuc a fost constatat azi dimineață, la ora 07.10.

UPDATE, ora 17.07: Toți cei care vor să-și ia rămas bun de la maestrul Glebus Sainciuc o pot face mâine, cu începere de la ora 18.00, la biserica Sfânta Teodora de la Sihla din centrul Capitalei. Trupul neînsuflețit al artistului va fi înmormântat joi, la ora 11.00, la cimitirul Armenesc.

UPDATE, ora 11.35: „Pentru mine rămâne unul dintre cei mai mari artiști pe care Moldova i-a avut în toată istoria ei. Personal, a fost cel mai cald om pe care l-am cunoscut vreodată și întotdeauna optimist ca un copil“, a spus, îndurerată, Irina Sainciuc, nora artistului.

Celebrul artist plastic Glebus Sainciuc s-a stins din viață la Spitalul Cancelariei de Stat, în această dimineață. Informația a fost confirmată de către medicul Lucreția Catana din acest spital. „Decesul lui Glebus Sainciuc a fost constatat la ora 07.10. Dânsul a fost internat la noi cu o hemoragie foarte gravă", a spus Catana.

Tudor Braga, critic de artă: „Glebus Sainciuc rămâne un artist plastic de referință și unic în cultura universală prin măștile sale"

Glebus Sainciuc, care în data de 19 iulie împlinise 93 de ani, s-a făcut remarcat în lumea artelor plastice mai ales prin portretele realizate și a măștilor din hârtie pe care le prezenta cu mândrie. A realizat mai multe expoziții în România, Rusia, Ucraina, Uzbekistan, Belgia și Azerbaidjan.

„Vatra culturală a Chişinăului a pierdut un stejar mare şi viguros. A fost un om fericit şi asta l-a ajutat în viaţă“, mărturiseşte compozitorul şi cant-autorul Igor Grosu, un apropiat al familiei. „L-am vizitat acum o săptămâna acasă, se simţea bine. După operaţie n-am putut să-l văd, deşi mi-am dorit asta, era la terapie intensivă“, mai spune compozitorul.

Maestrul Glebus Sainciuc împlineşte 93 de ani

POVEȘTI DE CHIȘINĂU Lux și decadență la hotel „Suisse". Vezi GALERIILE FOTO!

Click aici să vezi VIDEO de la aniversarea artistului, din iulie:

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite