„Adevărul“ a făcut istorie în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Adevărul" a revoluţionat piaţa de carte din Republica Moldova
"Adevărul" a revoluţionat piaţa de carte din Republica Moldova

Am smuls măşti, am clătinat fotolii, am spus adevăruri dureroase, dar şi poveşti de oameni speciali. De un an, în fiecare zi, suntem vocea dumneavoastră.

Politicieni cu dublă identitate, interese dubioase, vieţi distruse ale unor copii ce trăiesc în casa-vizuină. Este doar un fragment din realitatea pe care v-am prezentat-o în ziar.

La nici două luni după lansarea ziarului, la 6 decembrie 2010, „Adevărul" a cutremurat viaţa social-politică din Moldova. Când abia se făcuse puţină linişte iar reprezentanţii contestatei coaliţii de guvernare îşi împărţeau fotolii şi funcţii, am zdruncinat ţara.

Oligarhul-politician cu dublă identitate

La 27 ianuarie 2011, am dezvăluit că al treilea om în stat, proaspătul prim-vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău, Vladimir Plahotniuc, are două identităţi: una moldovenească şi cea de-a doua în actele româneşti, unde şi-a schimbat numele în Vlad Ulinici.

Investigaţia a făcut vâlvă şi în „Adevărul" din dreapta Prutului, dar şi în toată mass-media moldovenească şi cea românească. Cu imaginea vizibil şifonată, oligarhul-politician şi-a păstrat totuşi fotoliul, deşi în alte ţări ilegalităţi similare i-au costat funcţiile pe cei de la putere. Tot iarna trecută, „Adevărul" l-a descoperit şi pe „Assange de Moldova", studentul la IT Grigore Diviza care a pus mâna pe baza de date a Fiscului.

GALERIE FOTO „Adevărul" după un an. Revoluția continuă!

(VIDEO) Vezi mesajul Ambasadorului României la Chişinău pentru „Adevărul" din Republica Moldova

După modelul proprietarului WikiLeaks, care a stârnit un scandal internaţional publicând secrete de stat, Grigore a postat pe blog-ul său informaţii cu caracter personal ale unor cunoscuţi afacerişti şi politicieni.

V-am relatat în exclusivitate şi despre faptul că judecătoarea-călău de la Tiraspol, Galina Mamei, cea care l-a condamnat la 15 ani de închisoare pe jurnalistul Ernest Vardanean, are cetăţenie moldovenească. Dar şi că preşedintele interimar al ţării, Marian Lupu, şi-a graţiat un coleg de partid, acuzat de abuz în serviciu, ca să-i deschidă calea spre un nou mandat de primar.

Că o firmă-fantomă cu sediul într-un birou fictiv, fără telefon, unde directorul e singurul angajat, tranzitează miliarde de lei prin ţară, iar autorităţile susţin că acolo sunt „afaceri legale".

De la afacerile lui Vîntu la copiii din vizuină

Cum au devenit „patroni" de firme cu datorii fabuloase mai mulţi şomeri din Orhei, câte milioane de euro a spălat în Moldova afaceristul român Sorin Ovidiu Vîntu şi ce legături există între interlopi şi poliţiştii care ar trebui să combată crima organizată sunt alte câteva mistere dezlegate de „Adevărul". Nu doar anchetele despre politicieni şi şefi din administraţie au fost în agenda noastră. Ne-am înmuiat peniţele mai ales în călimara nevoilor şi bucuriilor de zi cu zi ale cititorilor noştri, ale oamenilor de rând, ale celor care au nevoie de ajutor.

Am intrat cu daruri de Crăciun, adunate de la cititori, în casa-vizuină săpată în lut a fraţilor Radu (6 ani) şi Catiuşa (9 ani) din Străşeni. I-am adus cadouri şi micuţei Albina, abandonată de mamă la câteva zile de la naştere, dar şi celorlalţi eroi despre care am scris în cadrul Campaniei „Să facem un Crăciun adevărat!".

V-am spus poveştile cutremurătoare ale supravieţuitorilor catastrofei de la Cernobîl, ale victimelor atacului terorist de pe Aeroportul Domodedovo din Moscova, ale moldovenilor care au trăit coşmarul cutremurului din Japonia sau al războiului din Libia.

Premierul Vlad Filat: La mulţi ani, „Adevărul", un ziar independent şi imparţial

Am relatat de la faţa locului despre „autobuzul groazei", care a răpit două vieţi şi a trimis 60 de oameni în spital, despre cei doi copii îndrăgostiţi împuşcaţi la Durleşti, atentatul cu maşină-capcană din centrul Chişinăului sau carnagiul de pe calea ferată de langă Anenii Noi.

Reporterii de la „Adevărul" au experimentat pe propria piele cum eşti privit de sus când te deplasezi în scaun cu rotile prin gropile din Capitală, cum te rătăceşti printre mentalităţi şi indicatoare-lipsă când eşti turist străin, cum eşti tratat în spitalele groazei sau cum obţii, pe căi ocolitoare, viză Schengen.

Oameni cu care ne mândrim

Personalităţi de pe ambele maluri ale Prutului s-au destăinuit în paginile ziarului nostru. Traian Băsescu, preşedintele României, a reiterat în interviul pentru „Adevărul" că „Republica Moldova a fost şi este pământ românesc". Primul preşedinte moldovean, Mircea Snegur, s-a confesat de ce a fost nevoit să-l elibereze din arest pe separatistul Igor Smirnov, în 1991.

O studentă la jurnalism, una din admiratoarele lui Grigore Cartianu

Tot primii în presa de la Chişinău am scris despre răsunătorul succes internaţional al tinerei soprane Valentina Naforniţă. V-am delectat cu un interviu de zile mari cu maestrul Nicolae Botgros de la „Lăutarii", dar şi cu zeci de articole despre elevi geniali şi sportivi de care suntem mândri, precum Veaceslav Gojan.

Răscolim de un an prin „Arhivele comunismului"

Timp de un an am răsfoit împreună cu cititorii „Adevărul" file neştiute din trecutul sovietic al Basarabiei şi am scos la lumină informaţii pierdute în arhivele KGB. Istoricii Igor Caşu şi Mihai Taşcă v-au prezentat, în cadrul rubricii săptămânale „Arhivele comunismului", acte inedite, fotografii şi mărturii ale victimelor fostului regim totalitar. Marcă „Adevărul" a devenit şi rubrica „Poveşti de Chişinău", în care relatăm despre Capitala de altădată şi viaţa locuitorilor ei. În serialul „După 19 ani" am vorbit despre cum sunt trataţi astăzi cei care au apărat independenţa la Nistru. Am luptat şi pentru a scoate la lumină „Adevărul despre 7 aprilie", v-am depănat poveştile victimelor comuniste în seria „70 de ani de la deportări" şi am constatat că, în cei „20 de ani de Independenţă", nu am scăpat definitiv de balastul sovietic.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite