Mesaj de la Baghirov: „Duceți-vă în ..., domnilor procurori!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Baghirov
Eduard Baghirov

În timp ce oamenii legii de la noi strâng din umeri neputincioși, dezertorul Eduard Baghirov face glume și îi înjură la Moscova. „Este o lovitură dată imaginii Republicii Moldova", au comentat mai mulți deputați, indignați că scriitorul a evadat cu ușurință.

Bloggerul învinuit că ar fi pus la cale o „revoluție Twitter" în aprilie 2009 nu are nicio remușcare, ba chiar se mândrește cu faptul că a evadat din arestul la domiciliu. „Am fugit de justiţia mămăligarilor. N-am putut rămâne cu fizionomia serioasă în această grădină zoologică", s-a lăudat Baghirov pe blogul său. El a transmis și un mesaj călduros de la Moscova: „Duceți-vă în fund, domnilor procurori!".

Scriitorul spune că iubește Moldova, dar a fost nevoit s-o părăsească pentru a trăi în liniște. Promite să se întoarcă atunci când președintele interimar Marian Lupu și procurorul general Valeriu Zubco, pe care-i acuză că i-ar fi fabricat dosarul, nu vor mai fi în funcții. „Evadarea demonstrează că se simțea vinovat. Nevinovatul nu fuge", i-a răspuns Lupu.

Oamenii legii habar nu au cum a fost posibil ca Baghirov să le scape de sub nas și au pornit câteva anchete interne. Chemat la raport în Parlament, șeful interimar al Securității de la Chișinău, Valentin Dediu, a putut spune doar că el a trecut frontiera moldo-ucraineană prin Transnistria. Asta deși un post de TV de la Chișinău a realizat un interviu cu fugarul la Odesa. Nedumeriți că jurnaliștii știu mai multe decât SIS-ul, deputații au presupus că evadarea a fost pregătită din timp.

Procurorii dau vină pe judecători care nu au prevăzut expres ca învinuitul să fie supravegheat atunci când i-au aplicat pedeapsa de arest la domiciliu. Totuși, ei promit că ancheta pe dosarul 7 aprilie va continua. „Urmărirea penală este interesată de prezenţa lui, dar lipsa lui nu este un impediment", ne-a declarat Andrei Pântea, prim-viceprocuror general.

Chiar dacă a fost anunțat în căutare și riscă să ajungă din nou după gratii, Baghirov poate sta liniștit la Moscova. „El nu va fi extrădat autorităților noastre. Există o regulă generală: niciun stat nu-şi extrădează cetăţenii", a explicat Gheorghe Malic, şeful Departamentului urmărire penală a MAI.

„ELIBERAT LA COMANDĂ"

Liberalul Mihai Ghimpu susține că măsura de arest a fost schimbată intenționat pentru ca Baghirov să poată pleca în Rusia. Judecătorul a primit comanda prin telefon, afirmă liberalul, fără a oferi detalii. El nu exclude că evadarea a fost convenită de premierul Vlad Filat și omologul său Vladimir Putin, care s-au întâlnit marți la Sankt Petersburg. Prim-ministrul nu a comentat acuzația. Anterior, Ministerul rus de Externe a cerut în repetate rânduri eliberarea bloggerului.

Citește și:

PG și SIS: Eduard Baghirov a pus la cale „revoluția Twitter" în Moldova

Eduard Baghirov a fost eliberat. Jurnalistul rus va rămâne în arest la domiciliu

Eduard Baghirov, tratat ca Michael Jackson la pușcărie! A fost transferat în izolatorul CCCEC

Ambasada Federației Ruse sare în apărarea scriitorului rus Eduard Baghirov, arestat la Chișinău

Eduard Baghirov de după gratii: „Sunt deținut într-un cavou, în condiții inumane. Aici este Evul Mediu amestecat cu anii ‘90"

Protest la Ambasada Moldovei la Moscova. Ruşii cer eliberarea lui Baghirov

Eduard Baghirov a fugit la Moscova. "Sunt fericit şi am să mai vin în Moldova"

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite