PG și SIS: Eduard Baghirov a pus la cale „revoluția Twitter“ în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Baghirov rămâne în arest o lună
Eduard Baghirov rămâne în arest o lună

Procuratura Generală și Serviciul de Informaţii şi Securitate anunță că au finalizat urmărirea penală în cazul bloggerului rus Eduard Bagirov. Potrivit oamenilor legii, scriitorul ar fi pus la cale, acum doi ani, o revoluție de tip Twitter în Moldova pentru a compromite opoziția de atunci.

În decursul anului 2008 și la începutul lui 2009, „infiltrându-se activ în mediul social în calitate de blogger, scriitor şi utilizând tehnologii de manipulare a maselor, a participat activ la elaborarea şi realizarea măsurilor de factură provocatoare, orientate la subminarea procesului pre şi post electoral pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie", se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Potrivit planului, aceste distorsionări urmau să poarte caracterul unei „revoluţii Twitter", iar responsabilitatea pentru consecinţele acţiunilor violente urma să fie pusă pe seama forţelor de opoziţie.

Procurorii mai spun că în scenariul respectiv se înscrie şi îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de serviciu, în intervalul 6 - 7 aprilie 2009, de către unele persoane cu funcţii de răspundere din cadrul MAI şi SIS.

La începutul săptămânii, Procuratura Generală i-a înaintat lui Baghirov învinuirea finală, fiindu-i incriminată participarea în cadrul unui grup criminal organizat la dezordinile în masă din aprilie 2009 din centrul Capitalei.

Reținut acum patru luni la Chișinău, bloggerul pledează nevinovat și spune că este forțat să depună mărturii împotriva comunistului Mark Tkaciuk, despre care se spune că ar fi stat în spatele protestelor violente de acum doi ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite