DIICOT îl vrea după gratii pe şantajistul sexual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recursul va fi judecat, cel mai probabil, vineri
Recursul va fi judecat, cel mai probabil, vineri

DIICOT Sălaj a atacat cu recurs, la Tribunalul Sălaj, decizia Judecătoriei Zalău de respingere a cererii de arestare preventivă pe 29 de zile a clujeanului acuzat că a şantajat sexual o tânără din Sărmăşag.

„În calitatea pe care o am, de procuror, nu pot decât să respect hotărârea instanţei de judecată, dar pe care am atacat-o cu recurs”, a declarat, astăzi, pentru „Adevărul de Seară“, Dan Buduşan, procurorul şef al Biroului Teritorial Sălaj din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).


„E un pericol prin gravitatea faptelor sale“



Deşi Judecătoria Zalău, prin magistratul Ramona Ristea, a decis, joia trecută, că Bercsenyi Laszlo nu reprezintă un pericol social, procurorul şef este de altă părere. „În primul rând, el reprezintă un pericol prin gravitatea infracţiunilor sale. Şi vorbim de nu mai puţin cinci infracţiuni”, explică el. Buduşan spune că arestarea preventivă era necesară şi pentru că învinuitul poate comite oricând o nouă infracţiune, mai ales că şi-a repetat unele dintre fapte şi pe durata cercetării. „El a spart din nou parola de mail a victimei chiar după ce a primit citaţia de la organele de poliţie prin care era înştiinţat că este cercetat penal şi chemat la audieri”, precizează procurorul.

Motivarea instanţei


De cealaltă parte, Judecătoria Zalău, în motivarea deciziei de respingere a solicitării procurorilor de arestare preventivă pe 29 de zile, făcută publică astăzi, arată că unul dintre motivele pentru care s-a decis cercetarea în stare de libertate a clujeanului este tocmai inexistenţa pericolului de a comite o nou infracţiune. „Detenţia provizorie nu poate fi ordonată decât dacă (...) sunt motive serioase de a se crede că există cel puţin unul din următoarele pericole: pericol de fugă, pericol de obstrucţionare a cursului justiţiei şi pericol de a comite o nouă infracţiune gravă“, a susţinut magistratul.
Potrivit aceleiaşi motivări, „acesta (inculpatul - n.r) nu reprezintă pericol concret pentru ordinea publică, întrucât a recunoscut faptele reţinute în sarcina sa şi (...) regretă săvârşirea faptei“, ceea ce îl descalifică din nou, se pare, pentru a putea fi considerat pericol concret pentru ordinea publică.


Cinci capete de acuzare



Bercsenyi Lazslo, din Cluj, a fost reţinut miercurea trecută, de către procurorii DIICOT, pentru 24 de ore sub cinci capete de acuzare. Acestea vizau, în special, ameninţarea şi şantajarea sexuală a fostei sale iubite, o tânără din Sărmăşag, şi mai multe infracţiuni informatice, inclusiv postarea pe internet, fără acordul fetei, a unor imagini cu scene de sex în care apăreau cei doi. El a fost pus în libertate joi seara.


N-a produs suficientă indignare


În motivare, judecătorul din acest dosar a considerat că faptele lui Bercsenyi „n-au trezit un sentiment de indignare în rândul publicului“ şi nici n-au „creat sau menţinut o stare de tensiune în rândul publicului sau al unui grup important de persoane“, motiv pentru care, din nou, acesta nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică.

Citeşte şi Şantajistul sexual, eliberat de judecători

şi Şantaj sexual şi pornografie pe Internet

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite