Deszăpezirea Vasluiului goleşte bugetul alocat modernizării drumurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Vaslui a alocat iniţial pentru deszăpezirea şoselelor 150.000 de lei, însă ninsoarea abundentă a triplat deja facturile pentru acţiunile de curăţarea a drumurilor.

Şefii Consiliului Judeţean anunţau încă din toamna anului trecut că nu sunt fonduri suficiente pentru asigurarea deszăpezirii, astfel că suma asigurată de instituţie pentru ca drumarii să cureţe cei 1.000 de kilometri de drumuri judeţene a fost cheltuită încă de la cădere primilor fulgi de zăpadă.

„Deszăpezire pe datorie"

Dacă la începutul anului conducerea judeţului afirma că din cauza lipsei percipitaţiilor nu a fost cheltuit nici un leu din fondurile alocate pentru deszăpezire, banii urmând să fie folosiţi pentru reparaţia drumurilor, la această oră facturile au depăşit cu peste 100% bugetul pentru deszăpezirea judeţului. „Am încercat să facem economii şi să alocăm nişte bani pentru deszăpezire, însă până acum am primit pentru decontare facturi de peste 300.000 de lei, dublu faţă de suma pe care o avem disponibilă. Practic, la această dată desăpezirea se face pe datorie, dar, probabil, va trebui să luăm bani din sumele alocate pentru repararea drumurilor să achităm facturile, pentru că altă soluţie nu avem", a spus Vasile Mihalachi, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui.

Judeţul Vaslui nu are bani pentru deszăpezire

Zeci de deţinuţi sunt folosiţi zilnic la deszăpezirea oraşului
Rugbyştii bârlădeni au lăsat balonul oval pentru lopată

Potrivit acestuia, lucrările de deszăpezire sunt efectuate de SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA, societate controlată de Consiliul Judeţean Vaslui, însă zilele trecute s-a apelat şi la firme private, printre acestea numărându-se şi SC Transmir SA Vaslui, societatea care efectuează lucrările de asfaltare a şoselelor din municipiul Vaslui cuprinse în cadrul PIDU.  
Zeci de tiruri din Republica Moldova blocate în Vama Albiţa din cauza viscolului
Ajutoare din judeţul Sălaj pentru sinistraţii vasluieni

Costuri necunoscute în municipiul Vaslui
Deszăpezirea va afecta serios şi bugetul municipiului Vaslui, deşi primarul Vasile Pavăl afirmă că va încerca să minimalizeze costurile pentru că nu doreşte să cheltuie banii destinaţi altor investiţii pentru deszăpezire. „Momentan nu pot să spun exact ce sume au fost cheltuite, pentru că factura pe luna ianuarie va fi dată peste câteva zile de Goscom. Costurile vor fi probabil destul de mari pentru că în ultima săptămână s-a lucrat la foc continuu. Volumele mari de zăpadă au dus la îngreunarea circulaţiei, iar în unele zone poate s-a ajuns mai greu, dar avem priorităţi de respectat: căile principale rutiere, acces la obiective de maxim interes, ambulanţă şi ISU. Am reuşit străpungerea spre Bahnari, se lucrează în continuare, dar va trebui să gestionãm mai bine degajarea de zăpadă", a precizat Vasile Pavăl.
Municipiul Vaslui îngropat în zăpadă GALERIE FOTO
Operaţiuni de salvare îngreunate de troienele de zăpadă
Camioanele cu ajutoare ale lui Adrian Porumboiu, rămase blocate în zăpadă

Vasluienii nemulţumiţi de deszăpezire
Şoferii au fost cei mai nemulţumiţi de modul în care firmele au efectuat deszăpezirea. „Pe drumurile judeţene nici acum nu se poate circula în condiţii optime, deşi sunt sunt atâtea zile de când nu a mai nins. În fiecare an cei care conduc judeţul se plâng că nu au bani, dar şi dacă ar avea o sută de miliarde probabil că tot nu ar fi în stare să facă o treabă ca lumea", ne-a spus Ion Macarie, 56 ani, şofer. Vasile Dediu (49 ani) arată şi el cu degetul spre şefii primăriei, nemulţumit fiind de faptul că deszăpezirea s-a făcut practic doar pe arterele principale a oraşului. „Primarul artrebui să ştie că şi cei care care nu locuiesc pe strada Ştefan cel Mare sau Traian tot vasluieni sunt. Văd că pe aceste străzi deszăpezirea s-a făcut aproape impecabil, iar pe străzile mărginaşe abia se circulă pe un singur fir. În plus, şi zăpada trebuie luată şi dusă undeva pe şes sau în altă parte", a spus vasluianul.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite