Turnu Severin: Carmen Faget, psihologul dedicat copiilor speciali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a luptat de când se ştie cu o problemă de sănătate, iar acum încearcă, la rândul său, să ajute alţi copii aflaţi în situaţii dificile.

La vârsta de un an şi jumătate a fost diagnosticată cu luxaţie congenitală bilaterală, iar la doi ani a avut prima intervenţie chirurgicală. De atunci a fost operată în fiecare an, uneori fiind nevoie chiar de două interveninţii într-un an. Intervenţiile au fost realizate de profesorul doctor Radu Antonescu, ortoped la Clinica de Ortopedie Foişorul de Foc din Bucureşti, căruia îi mulţumeste pentru ajutorul acordat.

Citiţi şi: Și copiii autiști au coroniță

Voluntar pentru copiii cu deficienţe
Cea mai mare susţinere a fost din partea mamei care m-a susţinut moral, afectiv,  a reuşit să mă facă să înţeleg că am luptat şi am obţinut progrese, m-a ajutat să accept cu uşurinţă disfuncţionalitatea, oferindu-mi posibilitatea de a lupta împreună oricât de greu ar fi. Am dus o luptă continuă cu mine însămi şi cu prejudecăţile oamenilor din jurul meu.” se destăinuie Carmen.


În anul 2008, Carmen a absolvit Facultatea de Psihologie şi Sociologie, profilul Psihopedagogie specială în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Primul impuls spre a urma această facultate a fost din partea domnului profesor Antonescu.Dorinţa dânsului de a reda copiilor zâmbetul de odinioară m-a determinat şi pe mine să lupt alături de copiii care necesită ajutor şi care merită la rândul lor impilsionaţi spre un viitor mai bun, plin de speranţe.” spune Carmen. Acum tânăra lucrează ca psiholog la Centrul de consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii, în cadrul Direcţiei Genereale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Mehedinţi.


Încă din primul an de studenţie a participat ca voluntar la diverse centre din Timişoara şi din Severin, pentru a veni în ajutorul copiilor ca profesor de sprijin şi logoped. De mică, i-au plăcut copiii, îi plăcea să fie în preajma lor, şi a vrut să ştie cum să vină în sprijinul părinţilor care au copii cu probleme. A vrut să afle cum ar putea preveni separarea copilului de familia naturală, să ajute copiii cu probleme în dezvoltare, să intervină în prevenirea şi corectarea tulburărilor de vorbire, în procesul de înţelegere şi comunicare.

Citiţi şi: A învăţat să se joace la patru ani

În prezent este voluntar logoped la un centru pentru copiii cu autism.”Cea mai mare satisfacţie profesională o am atunci când vin în ajutorul copiilor cu nevoi speciale şi găsesc soluţii pentru a rezolva problemele cu care se confruntă.” ne spune voluntarul logoped. Pe viitor, Carmen îşi doreşte să colaboreze cu funadaţia Cordelia, unde face acum voluntariat. De asemenea şi-ar dori să ocupe postul de logoped din Centrul unde este angajată ca psiholog.

Ce-i place: Să am mereu în preajmă un zâmbet de copil fericit, îmi plac oamenii sinceri şi sensibili şi care răspund la sensibilitatea celor din jur, ador natura şi tot ce mă înconjoară, încărcându-mă de optimism.


Ce nu-i place: Oamenii insensibili,nesinceri şi care nu ştiu să valorifice ocaziile buna. Nu înţeleg persoanele care nu pot să ofere afecţiune unui copil.

Întrebări şi răspunsuri
Care este secretul optimismului tău?
Datorită persoanelor din jurul meu care gândesc pozitiv, am reuşit să capăt încredere în mine. Acum, la rândul meu, încerc să întind o mână de ajutor părinţilor, cât şi copiilor care au nevoie de ajutor pentru a trece mai uşor peste problemele cu care se confruntă.

Ce îţi doreşti cel mai mult pe plan personal?
Îmi doresc să întâlnesc persoana potrivită şi să dau naştere unui copil căruia să-i ofer toată atenţia şi afecţiune mea.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite