Constanţa: Galerie foto / Și copiii autiști au coroniță

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 31 de copii autiști, elevi ai Centrului de Zi pentru Copii cu Autism aflat în subordinea Protecției Copilului Constanța au serbat în această dimineaţă festivitatea de încheiere a anului terapeutic 2009-2010.

În cadrul acestei festivități, elevii au susținut o mică serbare - lucru considerat o performanță pentru cei cu suferința lor.

Galerie Foto: Copiii autişti au sărbătorit un an de terapie

90.000 de lei pentru a rosti cuvântul „mamă"

Pe o scenă amplasată în aer liber, copiii autişti s-au costumat în flori, prinţese, albinuţe, fluturaşi, lupi, răţuşte şi urşi şi au interpretat rolurile pentru care au muncit un an întreg.

A fost Scufiţa Roşie

Ada Ioana Stăncilă (4 ani) din Mangalia este unul dintre beneficiarii Centrul de Zi pentru Copiii cu Autism care a participat la serbare. La doi ani medicul de familie a descoperit că are autism şi de atunci ea a început terapiile de recuperare.

După doi ani de muncă asiduă, echipa de terapeuţi a distribuit-o pe Ada în programul artistic. Ea a fost Scufiţa Roşie.

Zice mama fără sens

Deşi la început familia Stăncilă a făcut o dramă din afecţiunea micuţei, după tratamente îndelungate mama ei se roagă să aibă un copil normal. „Am aşteptat să crească şi să o pot auzi că mă strigă, că este veselă, vioaie, că face năzbâtii. La doi ani şi două luni copilul meu nu mergea, nu vorbea, bătea din picior şi se legăna. M-am speriat şi m-am dus cu ea la medic, unde mi s-a dat vestea", îşi începe povestea Elena Stăncilă, mama copilei.

Spitalele au devenit loc de joacă pentru Ada, întrucât a stat mai mult la terapii decât acasă. „Sunt fericită acum când o aud că-mi spune mama, dar ştiu că pentru ea nu are sens acest cuvânt. Acum este vacanţă, dar din toamnă o aduc iar la centru", spune Elena Stăncilă. De câteva luni, Ada a început să scrie, să râdă, să se joace şi răspunde la terapiile specialiştilor.

La şcoală din toamnă

Asemenea Adei, Marius Velea (8 ani), diagnosticat cu autism la 4 ani s-a recuperat foarte bine şi din toamnă va merge la şcoală. La serbare, el a jucat în sceneta Ridichea Uriaşă.

„Spectacolul copiilor autişti este rezultatul unei munci uriaşe. Fără echipa de specialişti aceşti copii nu reuşeau să participe la spectacol, de aceea considerăm că atât copiii autişti, cât şi cei care au lucrat cu ei merită coroniţa de premianţi", a spus Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al Protecţiei Copilului Constanţa.

Pentru cei 31 de beneficiari ai Centrului de Zi pentru Copiii cu Autism această serbare a însemnat finalul în programul terapeutic şi integrarea în şcoala de masă, specială sau grădiniţa publică.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite