Constanţa: A învăţat să se joace la patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ada, o fetiţă de 4 ani care suferă de autism, a învăţat să se joace mult prea târziu. Ea a fost ieri Scufiţa Roşie la serbarea susţinută de cei 31 de copii autişti, cursanţi ai Centrului de Zi pentru Copii cu Autism, cu prilejul încheierii anului terapeutic 2009 - 2010.

Când o strigi, nu-ţi răspunde. Când o chemi, parcă se uită prin tine. Când o pui să facă ceva, fuge într-un colţ al camerei şi se ia cu alte activităţi. Este comportamentul unui copil autist, al Adei Ioana Stăncilă, care a făcut terapii de recuperare ABA zilnic, pe parcursul a doi ani.

Micuţa din Mangalia a fost diagnosticată cu autism la vârsta de doi ani. „Am fost cu ea la medicul de familie şi m-a întrebat dacă vreau să-mi facă legătura cu un medic psihiatru. A fost diagnosticată cu autism“, spune Elena Stăncilă, mama fetei.

Zice mama fără sens

Deşi la început familia Stăncilă a făcut o dramă din afecţiunea micuţei, după tratamente îndelungate mama ei speră la o viaţă normală pentru copilă. „Am aşteptat să crească şi să o pot auzi că mă strigă, că este veselă, vioaie, că face năzbâtii. Mă îngrozeam când o vedeam că nu merge, nu vorbeşte, bate din picior şi se leagănă“, continuă mama.

Spitalele au devenit loc de joacă pentru Ada, întrucât a stat mai mult la terapii decât acasă. „Sunt fericită acum când o aud că-mi spune mama, dar ştiu că pentru ea nu are sens acest cuvânt. Acum este vacanţă, dar din toamnă o aduc iar la centru“, spune Elena Stăncilă.

Progrese vizibile

De câteva luni, Ada a început să scrie, să râdă şi, uneori, să răspundă comenzilor celor din jur. „Toţi care o văd îmi spun că a făcut progrese şi asta-mi dă puterea să merg mai departe. Sunt fericită acum, să o văd că-i place să se joace. Ia cuburile din clasă, identifică fructele, pune piese pe tablă“, mai spune mama.

Citiţi mai multe în !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite