GALERIE FOTO Astăzi s-a scos la licitaţie reabilitarea navei Republica, tezaur românesc. Vezi aici cât costă investiţia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava Republica
Nava Republica

Procedurile de licitaţie au demarat astăzi. Această operaţiune este prima etapă din demersul Consiliului Local de a pune în valoare acest bun cultural al patrimoniului tehnic naţional şi de a îl transforma în muzeu şi navă de agrement în scop turistic pe Dunăre.

Primăria caută firme care să reabiliteze una din ultimele trei nave cu zbaturi din România. Investiţia costă 1,18 milioane de lei şi este finanţată de la bugetul de stat (Hotărârea de Guvern 320/2011, anexa 1 „Lista cuprinzând programele şi proiectele noi de investiţii în turism“ la pozitia 72 cu proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de agrement – Reabilitare navă cu zbaturi“, respectiv Ordinul Dezvoltarii Regionale şi Turismului 2211/10 august 2011 privind proiectul „Dezvoltarea infrastructurii turistice de agrement Nava cu zbaturi „Republica“).

Click pe poze pentru fotogalerie cu nava muzeu!

În circuitul turistic
Nava a fost construită în anul 1903, în Şantierul Naval Linz, Austria, pentru Societatea de Navigaţie Maghiară. În 1918, nava a fost preluată de statul român, drept captură de război, şi a fost utilizată ca navă de comandament a Marinei Militare Române până în anul 2003, când a fost cedată Consiliul Local Tulcea, pentru a fi utilizată ca navă de agrement pe Dunăre, în scop turistic.

Nava Republica

„Republica”, ultimul vas de război cu aburi

Gheorghe Avădanei a scris poveştile navei RepublicaFără aceste investiţii ar putea fi distrusă
Lipsa banilor pentru reabilitarea şi restaurarea atât a corpului navei, cât şi a instalaţiilor funcţionale, a echipamentelor de navigaţie dar şi a suprastructurii acesteia (punţi, cabine) a făcut imposibilă punerea în practică a acestui obiectiv. Deşi nava a beneficiat de-a lungul timpului de mai multe lucrări de reparaţii şi întreţinere, ultima în anul 2003, acum este absolut necesară o reparaţie capitală a corpului navei, spun expertizele tehnice efectuate în septembrie 2010 şi aprilie 2011 de către specialişti, sub supervizarea Autorităţii Navale Române. Dacă nu se fac urgent aceste reparaţii poate fi pusă în pericol flotabilitatea navei şi, astfel, existenţa acesteia.

Gheorghe Avădanei a scris poveştile navei Republica
Nava-muzeu Republica va intra în reparaţii



Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite