Tulcea: Nava-muzeu Republica va intra în reparaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul vas de comandament al Marinei Militare Române datează din 1903 şi are neapărată nevoie de reparaţii pentru a fi menţinut pe apă. Primarul Constantin Hogea s-a întâlnit ieri cu ministrul Elena Udrea pentru a depune proiectul de finanţare.

Ieri, la Guvern, municipalitatea tulceană a înaintat proiectul de reabilitare navei Republica, aflată în pericol de scufundare din cauza ruginii. „Nava va intra cu siguranţă în reabilitare în acest an, pentru că încă o iarnă în starea în care se află acum ar duce cu siguranţă la scufundarea ei“, a declarat primarul Constantin Hogea. El spune că semnalele sunt optimiste, aşa că sunt şanse mari ca finanţarea de 300.000 de euro să fie aprobată.

Ridicarea navei pe cală, o urgenţă

În prezent, nava-muzeu este ancorată în Portul Tulcea, iar turiştii o pot vizita. Intrarea este liberă. Specialiştii avertizează, însă, că Republica se degradează pe zi ce trece.  Dr. Maria Croitoru, expertul în Patrimoniul Cultural Naţional Mobil de la Muzeul Marinei Române Constanţa, spune că în prezent este în pericol structura de rezistenţă a navei cu zbaturi. „În urma măsurătorilor ultrasonice ale tablei corpului navei, în unele locuri grosimea a atins punctul critic de 2 milimetri. Opera vie este corodată puternic şi este doar o chestiune de timp ca aceasta să cedeze şi nava să se scufunde“, spune Croitoru.

Deşi statutul excepţional de obiect de patrimoniu impune inclusiv reamenajarea interioară şi exterioară a suprastructurii, specialiştii cred că în etapa actuală se impune de urgenţă ridicarea pasagerului pe cală şi înlocuirea tablei corpului navei.

Citiţi amănunte în cotidianul Adevărul de Seară!

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite