Scandal cu tentă neonazistă, între un român şi un sârb, în noaptea de Revelion, în centrul Timişoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi tineri sârbi, veniţi să petreacă Anul Nou la Timişoara, s-au contrat verbal cu doi tineri români, incidentul sfârşindu-se cu unul dintre sârbi lovindu-l pe unul dintre români. Totul s-a petrecut în Piaţa Operei, la două ore după miezul nopţii.

Cearta a pornit de la cuvintele "white power", strigate de unul dintre compatrioţi spre turiştii din ţara vecină. "Eu atât am spus, white power, şi a venit şi m-a pocnit. A fost o chestie, doar o vorbă. Şi a dat in mine. Sper că se va rezolva cu poliţia. Daca nu, exact cum rezolvă puterea albă, se rezolvă cu pumnii", a declarat cel agresat la RTV.  "Astfel de lucruri nu trebuie tolerate, trebuie să iei atitudine în faţa unei astfel de gândiri", a fost explicaţia tânărului sârb implicat în incident. Poliţia i-a amendat pe cei doi cu câte 500 de lei pentru deranjarea ordinii publice deşi, conform legislaţiei, scandarea tânărului român ar putea fi considerată "propagare de mesaje şi simboluri naziste".

Sloganul "white power" este unul folosit în deosebi de grupările neo-naziste şi se referă la mândria de a fi alb şi la credinţa că rasa albă este superioară celorlalte. Scandarea este folosită în toată lumea de către grupările de extremă dreapta, iar o explicaţie pentru reacţia violentă a sârbului ar putea fi aceea că acesta face parte dintr-o grupare de extremă stânga, ideologie numită şi "antifa".

Noua Dreaptă iese tot mai des în stradă împotriva clanurilor ţigăneşti

Subiectul a creat deja discuţii pe Frontpress, un site de ştiri al simpatizanţilor extremei drepte. "Nu înţeleg ce rău a făcut timişoreanul strigând «white power»??? A fost chestie de viaţă şi de moarte? Să fim imparţiali, că nici celălalt nu părea o somitate în materie. La mulţi ani! Să fim echilibraţi :) ", a comentat Odorica la ştirea despre incident postată pe site-ul menţionat mai sus. Userul Oidoxie regretă că incidentul s-a rezumat la un singur pumn: "Nu vreau să fiu rău, dar al nostru pare un pic «parfumat» de la alcool... dacă respecta vorba Căpitanului, cum că legionarul bea, dar nu se îmbată, poate nu se făcea de râs şi reuşea să se ţină pe picioare, pentru că sârbul nu pare nici cine ştie ce sportiv şi nici foarte agresiv. Probabil un «antifa» de-al lor". "Sârbul era ţigan de s-a atacat aşa de tare?", se întreabă Moş Ion Roată, în timp ce Anonim este de părere că "sârbul l-a pocnit în zona râtului inferior pentru impertinenţa de care a dat dovadă când a strigat fără vreun motiv anume sintagme care nu i se potrivesc!"

Timișorenii nu tolerează țigănia: mesaje extremiste sub pseudonim

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite