Elevii din regiunea de Vest încep şcoala în praf, în frig şi în clase vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Starea multor şcoli din regiunea de Vest nu este una „europeană", din lipsa fondurilor şi din cauza reparaţiilor uriaşe de care multe dintre ele au nevoie. Unii dintre elevii din regiune se vor reîntoarce în aceleaşi şcoli vechi şi dărăpănate pe care le-au lăsat în urmă la începutul verii.

Igenizarea şi reparaţiile întârziate fac din multe instituţii de învăţământ şantiere. „Până acum 70 la sută din spaţiile şcolii, săli de clasă, spaţii de acces, au fost igenizate. Dacă acţiunile nu se vor finaliza până săptămâna viitoare, vom face tot posibilul ca asta să nu încurce cu nimic  începutul de an şcolar", a spus Ionuţ Cristescu, directorul Liceului Pedagogic Carmen Sylva. Mirosul de clor se va îmbina în unele şcoli din cu mirosul de mobilier vechi sau tencuială proaspăt căzută de pe ziduri. „La un moment dat, s-a făcut o estimare de 3 milioane de euro pentru reparaţiile complete ale şcolii", a spus Daniela Vid, directorul Liceului „Emanuil Ungureanu" unde, în urmă cu două săpămâni, au picat bucăţi mari din clădire.

image

Şcoala Generală numărul 25 din Timişoara aşteaptă de prea mult timp ca municipalitatea să găsească bani şi pentru reparaţiile de acolo. „Doar instalaţia electrică, veche din 1978, costă în jur de 15.000 de lei. Noi nu avem acoperiş şi când plouă apa se scurge pe pereţi. Nu avem fluvialele rezolvate. Nici nu ştiu cât costă un acoperiş", a spus Carmen Burcea-Iancu, directoarea şcolii. În curtea din spatele instituţiei zac de mai bine de un an şi jumătate grămezi uriaşe de rame vechi de geamuri şi bănci din anii '70. „Stăteam cu geamurile bătute în cuie. La începutul anului trecut am pus termopane şi am rezolvat sistemul de încălzire. Atât a fost sprijinul Primăriei", a mai spus profesoara.  Ca noul an şcolar să înceapă în condiţii decente, profesoarele, învăţătoarele şi părinţii au pus mâna pe cârpa de praf, pe pensula de vopsit şi pe bidinea ca să facă din clase vechi, unele curate şi colorate. „Ca să faci o treabă bine, trebuie să o faci periodic", a spus Ofelia Cătău, una dintre învăţătoarele care îţi pregătesc clasele pentru un nou an şcolar.

Citeşte şi:

Şcoala unde nu va suna clopoţelul

Iaşi: 175 de şcoli nu au primit autorizaţie de funcţionare

Cum văd antrenorii de olimpici şcoala de criză

Elevi împrăştiaţi la alte şcoli

Elevii de la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn" din Arad vor fi mutaţi, în trei luni în două alte şcoli: Şcoala generală nr. 20 şi Liceul Forestier. Acest lucru se va întâmpla din cauza faptului că insituţia se numără printre şcolile care nu au fost reparate  pentru că, clădirea este retrocedată de ani de zile. "Nu s-au mai făcut investiţii în liceul nostru de ani buni pentru că nu am ştiut care va fi soarta noastră, având în vedere că trei din cele patru clădiri sunt retrocedate", a declarat Michael Szellner, directorul Liceului German. Instituţia este cea mai veche şcoală din Arad, dar cu toate acestea nu a avut proritate în faţa celor care au beneficiat de modernizări şi reparaţii. (Ana Maria Loga, Adevărul de Seară Arad)

image

Şcoli printre gunoaie

Una dintre cele mai puţin aspectuoase şcoli din Reşiţa este Şcoala cu clasele I-IV din cartierul Mociur. Aici, deşi au fost făcute investiţii în interiorul clădirii, la exterior acesta este gri şi prăfuită. Mai mult, gunoaiele din preajma unităţii sunt o privelişte dezolantă pentru cei care învaţă aici. Şcoala nu are curte, iar gardul este rupt. Deşi conducerea a făcut demersuri pentru reabilitarea zonei, lipsa banilor întârzie orice demers în acest sens. "Au fost făcute mai multe modificări la această şcoală. Am reuşit să reabilităm interiorul, dar acum aşteptăm finanţatea pentru exterior. Cred că aproximativ 30.000 de lei sunt suficienţi pentru a asfalta curtea şi pentru a pune un gard", a spus Pavel Ghimboaşă, directorul acestei şcoli. La nivelul judeţului Caraş-Severin, aproape jumătate dintre şcoli nu au primit autorizaţie pentru începerea noului an şcolar.(Dana Firiţeanu, Adevărul de Seară Reşiţa)

WC-uri renovate după ani de zile

Liceul Teoretic Traian şi Liceul de Arte din Deva au încă probleme care fac începutul noului an şcolar unul nu foarte plăcut. În prima unitate de învăţământ, temperatura din clase va da din nou bătăi de cap elevilor pe timp de iarnă. La Liceul de Muzică şi Arte Plastice "Sigismund Toduţă", lucrările de renovare a grupurilor sanitare sunt încă în derulare. "Din 2002, toaletele nu au fost reabilitate deloc. Nu am avut fonduri să facem acest lucru.  Acum sunt refăcute de la A la Z, se pune gresie şi faianţă, uşi noi şi tot echipamentul necesar", a declarat directorul liceului, Gheorghe Mihuţ. Lucrările sunt finanţate de Consiliul Local Deva, care a asigurat suma de 40.000 de lei. La finalizarea reparaţiilor, şcoala va primi şi autorizaţia de funcţionare care până acum i-a lipsit. (Iulia Tudor, Adevărul de Seară Hunedoara)

image

Şcoli sărace, şcoli bogate şi aceleaşi fonduri insuficiente

Elevii Colegiului Economic "Partenie Cosma" din Oradea vor începe şcoala în altă clădire. „Edificiul a fost retrocedat, astfel că am primit termen să ne mutăm în trei săptămâni în locul şcolii Alexandru Roman", a explicat Ioan Corba, directorul unităţii şcolare. Cu toate că aici municipalitatea a investit în reabilitatea sălilor de curs, a coridoarelor şi a grupurilor sanitare suma de 250.000 de lei, clădirea are nevoie de un nou acoperiş. Cel vechi are o vechime de peste 50 de ani. De asemenea, în urma mutării, elevii au fost repartizaţii în trei locuri, vor merge la şcoală în schimburi, iar profesorii vor preda de dimineaţa până seara. În aceiaşi situaţie se află şi Colegiul Naţional "Arany Janos" din Salonta, unde partea veche a clădirii ar trebui să intre într-un proiect de reabilitare în valoare de aproximativ 400.000 de lei. (Florina Şandor, Adevărul de Seară Oradea)

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite