Iaşi: Şcoala unde nu va suna clopoţelul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 40 de prichindei din satul Poiana de Sus nu pot merge la ore deoarece clădirea în care ar trebui să înveţe nu are acoperiş. Părinţii copiilor refuză să-i trimită la cursuri în altă parte şi le cer responsabililor să termine renovarea construcţiei.

Calvarul sătenilor din Poiana de Sus, comuna Ţibana, a început anul trecut. Pe 22 octombrie 2009 acoperişul şcolii din localitate a fost mistuit de un incendiu. De atunci, cei peste 40 de prichindei de grădiniţă şi de clasele primare au făcut ore în două case din sat, ai căror proprietari au fost de acord să-şi închirieze spaţiul.

Sătui de promisiuni

„Atunci ni s-a promis că situaţia o să se remedieze repede şi în maxim o lună o să avem acoperiş la clădire. Am rămas numai cu promisiunile. Luni începe şcoala şi nici acum nu s-a reparat acoperişul", a spus Petronela Smău (30 de ani), mamă a doi copii, unul de grădiniţă şi altul care trece acum în clasa a IV-a.

Citeşte şi:

Iaşi: 175 de şcoli nu au primit autorizaţie de funcţionare

Bacău: 1.000 de elevi vor îngroșa rândurile navetiștilor

Botoşani: Şcoala este ACASĂ pentru sinistraţii din Dorohoi( GALERIE FOTO)

Bârlad: Liceenii singurului colegiu din judeţ, obligați să facă sportul la înghesuială

Neamț: Începutul școlii dăunează sănătății

Localnicii s-au săturat de situaţia care durează de aproape un an şi, în ultimele zile, în fiecare dimineaţă se adună pe uliţa din faţa şcolii pentru a le cere socoteală celor responsabili. Cum lucrările la acoperişul şcolii au început abia de două săptămâni, Petrică Diaconu, directorul şcolii Ţibana, are două variante de avarie.

„Până se repară acoperişul, fie ducem copiii să facă şcoală în gazdă, cum am făcut anul trecut, fie o să-i ducem cu un microbuz la şcoala din Ţibana", a explicat Diaconu. Sătenii însă nici nu vor să audă de aşa ceva şi sunt decişi să ia atitudine.

image

„Eu comand ce face copilul meu, nu directorul! Dacă ne mai dăm copiii prin străini, iarăşi nu ne repară şcoala. La noi zăpada e cât gardul iarna, iar puştiul meu are jumătate de metru. Cum să-l las să se ducă la Ţibana?! Îi pasă cuiva că eu am dat 100 de lei pe lună iarna trecută pentru medicamente la copiii mei?", a exclamat Costică Viţel (40 de ani), tatăl a trei copii care merg la şcoală. Şi ceilalţi părinţi din comună sunt decişi să nu cedeze.

„Prefer să-mi ţin odraslele acasă cât va fi nevoie ca să văd că ne termină acoperişul. Orele pot fi recuperate după aceea", a spus Mariana Apostu (28 de ani), mamă a doi prichindei.

image

Pe de altă parte, cei 4 kilometri dus-întors până la şcoala din Ţibana reprezintă o încercare grea pentru orice maşină. Până în drumul judeţean, microbuzul trebuie să treacă prin nişte gropi imense. „Drumul este praf acum, vă daţi seama cum se circulă iarna", a spus Costică Viţel.

Cei din administraţia locală susţin că unitatea de învăţământ va fi reparată degeaba, în contextul noilor reglementări ale Inspectoratului Şcolar. „Copiii din Poiana de Sus vor trebui oricum să vină la ore în Ţibana, din cauza comasărilor decise de Guvern. Noi vom repara totuşi acoperişul după ce se va stabili cum s-a cheltuit prima tranşă de bani pe care am alocat-o deja", a spus Dănuţ Spiţă (foto), primarul din Ţibana.

image

Pe de altă parte, oficialii IŞJ Iaşi au precizat că şcoala din Poiana de Sus nu a intrat pe lista instituţiilor de învăţământ incluse pentru comasare şi că trebuie reparată.

Bani doar de la Consiliul Local

După ce acoperişul şcolii s-a prefăcut în scrum, reprezentanţii locali au făcut solicitări în nenumărate rânduri bani pentru reparaţii de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Iaşi. Cererile au intrat pe  lista priorităţilor întocmită de Ministerul Educaţiei, dar au rămas nerezolvate. În schimb, IŞJ Iaşi va pune de luni un microbuz la dispoziţia şcolii.

Consiliul Local Ţibana a alocat anul acesta, din fonduri proprii, 50.000 de lei pentru şcoala de la Poiana de Sus. Din cauză că lucrarea nu a fost terminată la timp, directorul Petrică Diaconu va trebui să dea explicaţii săptămâna viitoare în faţa consilierilor locali din comună.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite