Cum văd antrenorii de olimpici şcoala de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii din Vestul ţării care şi-au dedicat timpul liber pregătirii elevilor pentru olimpiade naţionale se gândesc la noul an şcolar. Salariile mici şi condiţiile din şcoli îi dezamăgesc pe mulţi dintre dascăli, dar speră că pasiunea pentru ceea ce fac îi va motiva suficient.

Cu portofelele aproape goale, dascălii caută soluţie pentru a continua pregătirea olimpicilor. „Nu se poate renunţa la manuale şi la culegeri, care într-adevăr sunt foarte scumpe. Vom face xeroxuri şi vom lucra după ele”, a spus Adrian Nemeş, profesor de matematică de 14 ani.Timişoreanul spune că pasiunea pentru materia pe care o predă şi dorinţa de a face perfomanţă sunt mai puternice decât dezamăgirea ce vine din lipsa condiţiilor. „Sper totuşi ca anul acesta să se implementeze examenul de admitere şi la liceu şi la facultate”, a mai spus bărbatul de 40 de ani. Pentru a contiua să aibă rezultate bune, dascălii vor face sacrificii personale. „Ca să te menţii în top ai nevoie de informaţie. Am găsit o carte de chimie care costă 100 de euro. Am nevoie de ea pentru că am copii foarte buni care merg la concursuri internaţionale. Până la urmă o voi cumpăra dar sigur voi renunţa la altceva”, a spus Aniţa Lunca, profesoară de chimie din Oradea.

image

Pasiunea bate lipsurile
Alţi dascăli nu privesc cu ochi buni noul an, tocmai din cauza condiţiilor dificile în care trebuie să-şi desfăşoare activitatea. „Elevii se antrenează pe un teren plin de denivelări, nici măcar cimentat. Orele de sport le facem la mila altor profesori”, a explicat Marika Tulescu, directoarea liceului la care învaţă cei mai mulţi olimpici sportivi din Arad.

Elevii din regiunea de Vest încep şcoala în praf, în frig şi în clase vechi

Nicoleta Nicula se află în sistemul de învăţământ de 17 ani şi, an de an, a pregătit numeroşi olimpici. Consideră însă că, de data aceasta, noul an va debuta în condiţii de umbră. „Având în vedere situaţia actuală, lucrurile nu sunt deloc pozitive în ceea ce priveşte cadrele didactice. Cred, totuşi, că un profesor care pune pasiune în ceea ce face, o să-şi facă în continuare meseria”, a declarat profesoara de la Colegiul Naţional „Decebal” din Deva. Delia Sprânceană, antrenoare de olimpici la limba română din Reşiţa, precizează că dascălul se va îndrepta spre clasă zâmbind pentru că în continuare acesta este un model spiritual şi moral pentru elevii săi. (Dana Firiţeanu, Ana-Maria Loga, Iulia Tudor, Florina Şandor)

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite