EXEMPLU VIENEZ De ce o să rămânem mulţi ani de acum înainte la coada austriecilor FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viena
Viena

Ordine, disciplină, soluţii eficiente şi încredere, ar fi câteva trăsături care definesc atitudinea vienezilor faţă de oraşul în care trăiesc, dar şi faţă de ceilalţi concetăţeni sau faţă de turişti. Obiecte care la noi s-ar "lipi" de mâna unora, fie că au nevoie, fie că nu au nevoie, în Viena sunt lăsate în spaţii deschise fără teama că în următoarele 30 de minute, dacă nu stai cu ochii pe ele "ca pe butelie" vo

Iarna vieneză este mai rece decât cea din România. În luna decembrie aproape zilnic sunt sub zero grade şi parcă ninge mai mult. În capitala Austriei este zăpadă de aproximativ 30 - 40 de centimetri şi mult gheţuş.

Dacă la noi pentru cei mai în vârstă şi pentru cei care au probleme cu picioarele fiecare pas ar fi în astfel de condiţii o experienţă plină de emoţii şi teamă, că doar doar pici şi îţi suceşti vreo mână sau vreo gleznă, în Viena poţi merge alert pentru că vremea nu te supune unor condiţii de anduranţă.

Vienezii sunt disciplinaţi şi îşi creează confort pentru a evita neplăceri. Dacă în cartierele mărginaşe fiecare proprietar îşi curăţă trotuarul din faţa casei şi locul unde îşi parchează maşina, dar fără să-şi încurce vecinii, în zona centrală şi pe traseele turistice aproape că nu este zăpadă sau gheaţă.


CLICK PE POZĂ PENTRU FOTOGALERIE

Viena

Din cinci în cinci metri, lângă fiecare clădire, sunt beţe speciale cu vârf ascuţit, care par a fi nişte suliţe, cu care este spartă gheaţa astfel încât să fie mai uşor de înlăturat. Sunt mii de beţe în toată Viena de care nu are nimeni nevoie acasă, astfel că oricine le poate folosi dacă vrea să cureţe trotuarele sau aleile.

Pentru intersecţiile mari, unde operaţiunea de spargere a gheţii ar dura prea mult şi ar deveni ineficientă vienezii folosesc pietricele colţuroase ca să prevină alunecuşul.


CLICK PE POZE PENTRU FOTOGALERIE
Nici cei mai agili copiii nu ar reuşi să "fabrice" un patinoar în zona pietonală, care sub un strat subţire de zăpadă să le joace o festă celor mai puţin vigilenţi. Dacă nisipul şi pietrişul folosite la noi sunt urmate de corvoada noroiului pe pantofi, a urmelor enervante de pe gresia din casă şi, ulterior, spre primăvară, a prafului, vienezii au găsit o soluţie să evite aceste neplăceri: folosesc pietricele curate.
Tot într-un mediu ordonat şi curat se desfăşoară şi şantierele de construcţii. Panouri uriaşe delimitează zona de lucru, iar în jur nu sunt urme de noroi, de apă murdară, de nisip, pietriş sau de alte materiale care pot fi cărate pe roţile maşinilor sau pe picioarele trecătorilor.


CLICK PE POZE PENTRU FOTOGALERIE

În plus, panourile care înconjoară şantierele sunt acoperite de reclame sau de desene astfel că nu deranjează privirea. Ceea ce folosesc firmele de construcţii în organizare nu par învechit, nu este ruginit şi nici aruncat la întâmplare.

Viena Viena

Surprinzătoare este şi atitudinea vienezilor în privinţa hoţilor. Sunt mult mai puţin atenţi la ce nelegiuiri ar putea comite cei din jur. Astfel că în zona muzeelor, pe panouri speciale cu rafturi mici, sunt puse sute de pliante care oferă informaţii despre Museums Quartier, despre expoziţiile existente, despre artişti, dar şi despre cafenele şi magazinele cu suvenire.

CLICK PE POZĂ PENTRU FOTOGALERIE

Viena

Tot la îndemâna oricui, în piaţa unde se vând produse proaspete: fructe, legume, lactate, peşte, carne, căreia i se spune Naschmarkt, la fast-fooduri, sunt puse pe mese tuburi cu ketchup şi muştar, râşniţe cu piper negru şi roşu. Nu stă nimeni să le păzeazscă de teama să nu fugă cineva cu ele.
Este adevărat că frecvent trec echipaje de poliţie, iar omul în uniformă impune autoritate şi respect. Pe lângă asta amenzile sunt mari şi nu pot fi înduplecate cu "o atenţie".

Mai citeşte şi:
CRĂCIUN VIENEZ: Ce pot face românii la târgurile de Crăciun din Viena FOTOGALERIE

Cum se transformă Viena într-un oraş de basm în fiecare seară FOTO şi VIDEO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite