Cum se preface în scrum istoria industriei din Timişoara GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asta a rămas din clădire după incendiul de duminică noaptea
Asta a rămas din clădire după incendiul de duminică noaptea

Un boschetar, care şi-a făcut culcuş în clădirea în care a funcţionat, la sfârşitul secolului XIX-lea fabrica de lână din Timişoara, este responsabil pentru incendiul de duminică noaptea.

Poliţiştii criminalişti au găsit trupul carbonizat al acestuia sub grinzile acoperişului mistuit de flăcări.  „Era un om fără adăpost, cunoscut în Piaţa Badea Cârţan, ca fiind dependent de alcool. Nu am găsit niciun document asupra lui. Acesta a avut o moarte violentă, iar se pare că vina îi aparţine. Cei de la ISU au ajuns la concluzia că incendiul se datorează unei lumânări”, a declarat Mădălina Mezdrea, purtător de cuvânt la IPJ Timiş.

Incediu de proporţii la fosta fabrică ILSA



Boschetarul a plătit cu viaţa, dar a redeschis rănile din patrimoniul industrial al Timişoara. Un patrimoniu care dispare pe zi ce trece, iar capitala Banatului tinde să devină un oraş-dormitor, în care nimeni nu va putea să mai demonstreze că, la început de secol XIX, aici funcţiona o industrie adevărată, iar produsele erau cunoscute în toată lumea.

Această clădire era în zonă protejată, dar nu era printre monumente. A fost însă conservată. Nu e bine ce s-a întâmplat. Nu este bine ce se întâmplă cu patrimoniul industrial din Timişoara, care este pe cale de dispariţie”, a declarat Doina Antoniuc, consilier din cadrul Direcţiei de Cultură Culte şi Patrimoniu.

Solventul a devenit istorie

Cel mai recent exemplu de nepăsare cruntă este jaful de fier vechi permis de autorităţi pe platforma fostului combinat chimic Solventul. Constănţenii de la Intercomp Prest au dărâmat întreg complexul de clădiri construite în 1868, care amintea de prima fabrică de spirt din Ungaria, cât şi de pe actualul teritoriu al României. Demolatorii nu au ţinut cont nici de amenda de 50.000 de lei primită de la Primărie, nici de interdicţia de a sista lucrările, nici de semnalele de alarmă trase de sociateta civilă şi presă.



GALERIE FOTO
Clădirile din 1868 când încă puteau fi salvate



GALERIE FOTO

„Repet ce am spus de multe ori. Vin investitorii din afara oraşului, cumpără o clădire şi nu îi interesează de istoria lui. Încalcă toate legile. Dacă un om simplu ar fi fost în locul celor de la Solventul, cu siguranţă ar fi avut de suferit. Dar cei de acolo demolează fără probleme”, a mai spus Doina Antoniuc.

Citește și:

Ziarul "Adevărul" a stopat demolarea clădirilor istorice de la Solventul

Clădiri din 1868, cu valoare istorică, se năruiesc sub nepăsarea autorităților

Surpriză la Solventul: demolarea clădirilor din 1868 este ilegală


Amendă de 50.000 lei pentru proprietarii platformei industriale Solventul

image
Combinatul Solventul va rămâne istorie Combinatul Solventul va rămâne istorie
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite