Surpriză la Solventul: demolarea clădirilor din 1868 este ilegală GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinatul Solventul va rămâne istorie
Combinatul Solventul va rămâne istorie

Ordinul Arhitecților din Timișoara vrea să împiedice demolarea ultimei clădiri care a mai rămas în picioare din fostul combinat Solventul. Există un PUZ aprobat prin hotărâre de consiliu local în care ansamblul respectiv e trecut cu valoare arhitecturală

Cei care pun la pământ istoria industrială a Timișoarei pot fi stopați de către autorități. După ce “Adevărul” a semnalat demolarea ansamblului de clădiri construite în 1868, mai multe organizații încearcă să salveze ce a mai rămas. Ordinul Arhitecților din România, filiala Timișoara, consideră inadmisibilă acțiunea celor care eliberează fosta platformă industrială de fierul vechi.



GALERIE FOTO


“Acțiunea în curs de desfășurare aduce grave prejudicii patrimoniului industrial Timișorean. Ansamblul CP Solventul este prevăzut în Planul Urbanistic Zonal pe zona malurilor canalului Bega ca ansamblu arhitectural valoros de menținut, lucru stabilit prin hotărâre de consiliu local nr.27/26.01.2012. Nerespectarea acestei hotărâri prezintă o încălcare a voinței și interesului public exprimate prin ea”, a declarat Vlad Gaivoronschi, președintele Ordinului Arhitecților din Timișoara.

„Nu îi interesează istoria Timișoarei”

Rudolf Graef, vicepreședintele ordinului, a fost însărcinat să se ocupe de problema de la Solventul. “Există un PUZ aprobat prin hotărâre de consiliu local în care ansamblul respectiv e trecut cu valoare arhitecturală. Nu face parte din lista de monumente, dar este un spațiu istoric cu potențial de valorificat, ceea ce nu e puțin lucru. Este foarte greu să îi oprești, pentru că sunt sigur că pe ei nu îi interesează istoria Timișoarei, ci doar latura economică și să câștige bani. Nu cred că vom avea succes dacă îi invităm pe cei care demolează la o dezbatere publică, pe această temă”, a spus Rudolf Graef.



GALERIE FOTO

Firma angajată să curățe fostul platou industrial de fier vechi a dărâmat aproape întreg ansamblul de clădiri construit în 1868, când a fost înființat la Timișoara prima rafinărie de spirit. A mai rămas în picioare o singură clădire, cea în care au funcționat și birourile, dar pe care muncitorii de acolo spun că se vor apucă să o dărâme în curând. 

Cei de la Solventul susțin că au autorizație, însă reprezentanții Primărie nu au oferit încă informația dacă există sau nu autorizație de demolare. “Din câte știu, cei de acolo nu au autorizație de demolare. Iar acest lucrut este foarte grav. În cursul zilei de astăzi vom afla dacă există această autorizație”, mai declarat Graef.

Activele societății Solventul au fost achiziționate de Valkiria Invest din București, care a vândut instalaţiile și fierul vechi către firma constănțeană Pacifica Expert, care le-a revândut unei alte firme de pe malul Mării Negre, Intercom Prest, care se ocupă cu eliberarea terenului de tot ce înseamnă fier vechi.

Istoria industrială pe canalul Bega


Primele fabrici și uzine care au apărut la Timișoara în imperiul Autro-Ungar au fost construite pe malurile canalului Bega, pentru că se putea face ușor transportul pe apă. Astfel, distanța dintre halele de producție și malurile canalului era mică, pentru încărcarea și descărcarea mărfurilor și a materiilor prime să se poată face în condiții cât mai optime. În 1912, pe malurile Begăi din zona Iosefin se aflau Fabrica de Pălării, Fabrica de Furnir, Moara Timișoara, Fabrica de Tutun, Fabrica de Spirt, Prima Rafinărie de Spirt și Fabrica de Chibrituri.

Cei care doresc să salveze patriomoiniul industrial din județ trebuie să se miște repede și în cazul clădirilor Solventul de la Margina, următoarele pe lista demolatorilor. Fabrica de la Margina a fost înființată în 1910.

Citiți și:

Clădiri din 1868, cu valoare istorică, se năruiesc sub nepăsarea autorităților

Combinatul Solventul va rămâne istorie Combinatul Solventul va rămâne istorie
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite