„Vama Moraviţa este stat în statul şpăgii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre vameşii duşi cu elicopterul la Bucureşti în dosarul şpăgii de la vamă povesteşte despre nivelul de infracţionalitate de la Moraviţa, judeţul Timiş. Sub protecţia anonimatului, bărbatul susţine că sistemul este imbatabil şi că oricine a încercat să tulbure apele a avut de suferit. Potrivit acestuia, totul este foarte bine organizat „de pe vremea lui Ceauşescu".

Vameşi şi poliţişti filmaţi în timp ce urmăreau filme porno

„Şpaga este o formă de artă acum la Moraviţa. Se ia mită de la toată lumea, e «legalizată». Poliţiştii şi vameşii adună şpaga şi o dau la şeful de tură, şeful de tură o dă mai departe la oameni din Poliţie, din Vamă şi din politică. Se face colectă, se duce săptămânal", a povestit vameşul. „Transportatorii", adică cei care se ocupă cu căratul genţilor cu bani, sunt agenţi şi vameşi fără funcţii, care riscă enorm şi care au astfel multă putere la Moraviţa.

Şeful poliţiştilor de frontieră şpăgari: „Nu ştiam că se lua mită. Sunt şocat!"

Corupţie la frontieră: " Vor să organizeze niște flagrante. Nu lăsați nicio țigară. Deci, acuma m-a sunat de la București. Jur !”

„Nici dracu' nu se aştepta să fie săltat"

Vameşul recunoaşte că şi el a luat mită. „Am luat, însă nu la fel de mult ca şi ceilalţi. La Moraviţa nu eşti lăsat să aplici legea. Ori iei şpagă, ori ai plecat. Am ales să rămân, acum plătesc. Poliţiştii şi vameşii au căzut pe şpăgile mărunte de zi cu zi. Nimeni nu vorbeşte despre TIR-uri, despre afacerile cu zeci de mii de baxuri care trec pe la vama cu Serbia. Se ştie când intră în ţară, cum intră, cine le oferă protecţie. Iar şpaga aia nu trece pe la noi. Merge direct sus", mai susţine bărbatul, care este în prezent cercetat în stare de libertate. El a mai declarat că poliţiştii şi vameşii din Moraviţa ştiau de câteva săptămâni că sunt supravegheaţi, dar nu şi-au făcut griji.

CLICK AICI CA SĂ CITEŞTI CUM ERA STRÂNSĂ ŞPAGA LA VAMA MORAVIŢA

"Şpaga, la fel ca sexul, este un mod de viaţă în vamă"

„Ştiam şi cine sunt investigatorii sub acoperire. Nici dracu' nu se aştepta să fie săltat. Pentru că Moraviţa este stat în stat. Am mai fost supravegheaţi, dar nimeni nu a păţit nimic. Au fost controale, vameşi şi poliţişti au fost prinşi cu baxurile de ţigări şi cu zecile de mii de euro în buzunare. Cei care luau şpagă rămâneau, cei care ordonau controalele dispăreau din funcţii, chiar şi şefi de inspectorat. Şpaga, la fel ca sexul, este un mod de viaţă aici", a mai declarat acesta.

Partidă de sex cu o poliţistă, filmată de ofiţerii anticorupţie

În dosarul „şpagă la vamă" au fost arestate preventiv 91 de persoane. „Clienţii mei nu au dat nicio declaraţie. Sunt însă şi inculpaţi care au făcut declaraţii spectaculoase în faţa judecătorilor. Au fost rostite numele unor persoane cu greutate, la care ar fi ajuns sume importante de bani", a declarat avocatul Cosmin Bolosin, care îl apără şi pe Valentin Bărăgan, şeful Punctului de Trecere a Frontierei Naidăş.  

“Sunt inculpaţi care au făcut declaraţii spectaculoase în faţa judecătorilor. Au fost rostite numele unor persoane cu greutate, la care ar fi ajuns sume importante de bani", Cosmin Bolosin avocat

Citeşte şi alte materiale scrise de jurnalistul Cristian Poelincă pe blogul acestuia!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite