Corupţie la frontieră: " Vor să organizeze niște flagrante. Nu lăsați nicio țigară. Deci, acuma m-a sunat de la București. Jur !”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentin Bărăgan, coordonatorul poliţiştilor de frontieră de la Naidăş, se interesa când sunt controale în vamă pentru a-şi anunţa subalternii corupţi. Traficul cu ţigări la graniţa dintre România şi Serbia i-a îmbogăţit pe vameşii şi pe poliţiştii de frontieră din vestul ţării. Ei plecau zilnic acasă cu şpăgi de sute de euro.

Vameş sălatat pentru mită: "Sexul şi şpaga sunt reginele vămilor din România"

În Caraş-Severin, „afacerea" era coordonată de însuşi şeful Punctului de Frontieră Naidăş, Valentin Bărăgan. Acesta supraveghea „operaţiunile" şi se asigura că mita este corect împărţită. De altfel, şpăgile erau colectate într-un fond comun, care la sfârşitul unei ture se împărţea în mod egal între poliţişti şi vameşi.

Cuantumul mitei primite de către fiecare membru al reţelei depindea de contribuţia la actul de corupţie. Valentin Bărăgan, șeful PTF Naidăș a fost un om de încredere al funcționarilor corupți. Deși știa cum stau lucrurile în vamă, a adoptat o atitudine pasivă, iar rolul său a fost să anunțe potențialele controale. În dicuția cu subalternii săi le interzice să ia mită pentru că se anunță vremuri grele.

Pe baza informațiilor furnizate de șef, Valntin Pocol, unul dintre angajați se erijează într-un coordonator al acțiunii de luare de mită.

CLICK AICI CA SĂ CITEŞTI CUM ERA STRÂNSĂ ŞPAGA LA VAMA MORAVIŢA

„Pocol: Deci în momentul ăsta, nu intră o țigare-n țară ! I.D. : Păi da, ieri chiar am făcut un control amănunțit.... Bărăgan: Aveți grijă, da? I.D. : Da ! Pocol: Da? Deci nu intră o țigară. Dă-l în p... mea, 10 zile nu moare nimeni. Așa o zis și ... 10 zile să nu miște nimic! ID: Asta e. Bărăgan: Aveți grijă la intrare.... Materialele de înregistrare, cu pixuri, cu ochelari, nu poți să știi. Pocol: Vor să organizeze niște flagrante. Nu lăsați nicio țigară. Deci, acuma m-a sunat de la București. Jur !”

Mai mult decât atât, potrivit rechizitoriului întocmit, din discuțiile angajaților reise că pentru serviciile pe care le presta Bărăgan, primea în schimb partea sa de mită. O altă discuție dintre frontieriști și vameși, îl arată mulțumit pe șef de mita pe care a primit-o. „Iovu: Cum a fost? Pantea: Ce? Iovu: Cu Bărăgan ? Pantea: Supermulțumit !

Vameşii şi poliţiştii acuzaţi că au luat şpagă, plimbaţi prin toată ţara cu elicopterele

„Ciripitorii", evitaţi

În cine nu aveau încredere, „ciripitorii", cum înşişi oamenii legii îi numeau, trebuiau îndepărtaţi. „Hai că-ţi spun eu cum facem, eu îţi iau un telefon cu cartelă, ca să fie bine, să n-avem probleme. Oricum, să fim şi noi vigilenţi că, na, e păcat să picăm dintr-o prostie", discutau, la 2 noiembrie 2010, poliţiştii de frontieră Herdi Ioţa şi Sorin Pantea.

Tonul corupţiei în Vămi a fost dat la Galaţi

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite