Timișoara, în criză de profesori de chimie. Cum poți să predai chimie cu 20 de cursuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criză de profesori de chimie în Timișoara. S-au redus, s-au pensionat sau reorientat. Reprezentanții UVT au găsit soluția - cursuri pentru o a doua specializare pentru profesorii de științe reale.

Nu avem profesori de chimie, îi reorientăm pe cei de mate. Soluția a fost găsită de către reprezentanții catedrei de chimie de la Universitatea de Vest Timișoara, pe bani europeni. Astfel, 60 de profesori din licee cu specializare în matematică, fizică sau științe reale au urmat 20 de cursuri, pe parcursul a doi ani. Proiectul este în faza de finalizare, urmând ca, de la toamnă, aceștia să fie acreditați pentru a preda chimie în liceele timișorene.

"Proiectul este de mare anvergură, au fost foarte mulți implicați. Asta, pentru că sunt foarte puțini profesori de chimie în licee. După ce s-au redus normele, aceștia au cam plecat sau au fost reduși. Nu reușesc să își acumuleze o normă întreagă și atunci nu li se rentează", a explicat Ioan Talpoș, rectorul UVT.

Premieră de 1.000.000 de euro la UVT: cercetătorii timișoreni vor lucra pe un computer unic în țară

„Avem 60 de cursanți, orele fiind acreditate cu diplome echivalente cu cele de licență. În martie se împlinesc doi ani de când a început proiectul. Se poate continua mai departe, dar până acum, proiectul a fost finanțat pin fonduri POSDRU. Dacă mai vor și alții, de la toamnă vor trebui să plătească", a explicat Vasile Ostafu, profesor din cadrul catedrei de chimie de la UVT și director adjunct al programului.

Chiar dacă nu predau, îmi prinde bine specializarea

Monica Seviciu este inspectorul de fizică pe Timiș și a urmat cele patru semestre de cursuri de specializare în chimie. Chiar dacă nu va preda chimie, dascălul spune că o a doua specializare este întotdeauna binevenită. „Cursul este unul cu fonduri structurale, s-a desfășurat timp de patru semestre, a avut multă trece pentru profesorii de chimie. Eu nu o să predau încă, fiind inspector școlar, dar o a doua specializare e întotdeauna binevenită, pentru că funcțiile sunt trecătoare. Noul curriculum presupune științe, o triplă specializare este un avantaj față de una singură, a declarat Monica Seviciu.

„De ani de zile nu s-a mai investit în resurse pentru această materie, care devine din ce în ce mai neinteresantă, în special pentru elevi. Într-adevăr, această disciplină nu mai este atractivă pentru profesorii timișeni. Mai ales, după ce s-a redus numărul de ore, profesorii nu își mai pot acoperi norma. Atunci am avut nevoie de o mână de profesori de calitate, care predau oricum în licee fizică sau biologie, cu o adoua specializare. Cei de la UVT ne-au ajutat”, spune inspectorul școlar general de Timiș, Marin Popescu.

Renume construit din reuşitele absolvenţilor: UVT face lista celebrităţilor care au studiat acolo

Timişoara: Universitatea de Vest a câştigat peste 2 milioane lei din fonduri europene pentru studenţi performanţi

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite