Premieră de 1.000.000 de euro la UVT: cercetătorii timișoreni vor lucra pe un computer unic în țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timișoara va deveni cel mai important centru de calcul din România și va concura cu unele dintre cele mai renumite centre universitare din Europa mulțumită achiziției unui computer în valoare de 1.000.000 de euro.

Universitatea de Vest din Timișoara continuă șirul investițiilor în dezvoltarea domeniului cercetării. Un supercomputer va ajunge la Timișoara în aproximativ o lună. Acesta urmeayă să fie folosit în activitatea de cercetare a universității timișorene, dar va fi utilizat și pentru prestarea de servicii pentru societățile comerciale care vor solicita acest lucru.

Investiția face parte dintr-un uriaș proiect european care se referă la construirea și dotarea unui Institut de Cercetări Avansate de Mediu care să se ridice la nivelul celor din străinătate. Valoarea întregului proiect ajunge la 10.000.000 de euro.

Practic, supercomputerul poate ajunge la o performanță uluitoare de calcul datorită mai multor procesoare care accesează o memorie centrală comună și funcționează împreună, în același timp. Un astfel de echipament există în regiune doar în Bulgaria, la Sofia și este utilizat în domenii ca tehnica militară, fizica cuantică, criptografie, inginerie aerospațială, dar și medicină, metrologie, biologie, chimie, matematică sau geologie.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite