Setea de educaţie le-a dus peste hotare.Două timişorence şi-au împlinit visul în şcoli de elită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Silvia Raşca şi Lavinia Danu au învăţat la mii de kilometri de casă, în universităţi de prestigiu. Oportunităţile de a creşte, sistemele de educaţie stabile şi profesorii corecţi le-au convins pe tinerele românce să rămână în străinătate.

Citeşte şi:

Mai bine educatoare acasă decât învăţătoare navetistă

Care şcoli scapă de comasare şi care îşi închid definitiv porţile

„Când ajungeţi să visaţi în engleză, să-mi trimiteţi un e-mail", i-a spus unul dintre primii profesori englezi timişorencei Silvia Raşca, la puţin timp după ce aceasta a devenit studentă a Universităţii Canterbury Christ Church din Marea Britanie. „După un an, i-am scris", îşi aminteşte tânăra care a plecat din România în 2007, cu o dorinţă imensă de a se specializa în domeniul media. Silvia a avut nevoie de două luni pentru a se acomoda cu Marea Britanie, iar acum nu mai vrea să plece de acolo. „Sistemul este corect, nu există diferenţe între studenţi, iar oportunităţile sunt extraordinare", spune Silvia. După ce a făcut voluntariat, ea a fost aleasă vicepreşedinte pe educaţie şi bunăstare în Uniunea Studenţilor din universitate. Ceea ce înseamnă că va lucra în continuare ca angajată a instituţiei, pentru a-i ajuta pe studenţi să-şi facă auzită vocea.

Silvia este prima studentă internaţională de la conducerea Uniunii Studenţilor şi a ajuns să ocupe această poziţie pentru că a fost votată de colegii săi din întreaga universitate. A ajutat-o mult activitatea de reprezentant al studenţilor, în cadrul căreia a reuşit să scurteze intervalul de timp necesar profesorilor pentru a acorda feedback lucrărilor studenţilor. „Colegii mei au semnalat faptul că feedbackul de la profesori venea târziu. Am strâns 5.000 de semnături, pe Internet, şi aşa că am reuşit să modificăm legea universităţii, pentru ca feedbackul să vină în trei săptămâni", a explicat Silvia. Potrivit acesteia, în sistemul în care învaţă, corectitudinea este la ea acasă. „Ai tutore la fiecare materie, sunt şi profesori internaţionali, iar toate cadrele didactice au o experienţă extraordinară în domeniul lor", a continuat timişoreanca.

Sistem corect

Potrivit Silviei, în sistemul în care învaţă, corectitudinea este la ea acasă. „Ai tutore la fiecare materie, sunt şi profesori internaţionali, iar toate cadrele didactice au o experienţă extraordinară în domeniul lor.", a explicat tânăra timişoreancă. „Când am intrat la facultate, am fost o sută de români. 30 au plecat după câteva luni", a adăugat Silvia.

Respect pentru studenţi

Tot educaţie de calitate şi-a dorit şi Lavinia Danu, atunci când a ales să se specializeze în asistenţă socială la Temple University din Statele Unite ale Americii (SUA). „Mi-a fost greu să mă acomodez, eram obişnuită ca totul sa mi se dea mură în gură, să tocesc ce mi se dădea fără să contribui prea mult. În SUA nu e chiar aşa. Ei pun accent foarte mult pe practică", a spus Lavinia. Potrivit ei, în universitatea în care învaţă, în domeniul asistenţei sociale, din momentul în care începe şcoala, în fiecare semestru, fiecare student trebuie să facă practică 300 de ore pe semestru.

image

„Ţin minte că în Romania venea profesorul în faţa clasei şi o oră de curs sau două vorbea numai el. Aici, profesorii vin cu prezentări, cu multe filmuleţe care exemplifică ceea ce înveţi. O porţiune din curs e dedicată discuţiilor", a continuat Lavinia, care apreciază respectul cu care profesorii din SUA îşi apreciază studenţii.

Una din diferenţele majore dintre sistemul românesc de învăţământ şi cel american este, potrivit Laviniei, faptul ca profesorii notează studenţii şi în funcţie de contribuţia din clasă. „E foarte diferit de ceea ce eram eu învăţată. Tu, ca şi student, trebuie să faci cercetare, să citeşti multe articole şi apoi să discuţi pe tema lor în clasă. Aveam de citit cam 100 de pagini pe săptămână numai la o materie", a explicat timişoreanca.

"Un alt lucru care diferă e plata şcolii. În SUA, toţi studenţii trebuie să plătească pentru şcoală. Şcoala în SUA e foarte scumpă şi din acest motiv foarte mulţi studenţi (apoape 99 la sută) fac împrumuturi de la guvern pentru a-şi putea plăti şcoala. Ştiu că în România există locuri cu taxă şi fără taxă, depinde de notele obţinute în timpul anului şcolar. Din moment ce plăteşti, îti dai interesul mai mult", a mai explicat Lavinia.

"Ai tutore la fiecare materie, iar toate cadrele didactice au o experienţă extraordinară", Silvia Raşca

"Eram obişnuită ca totul sa mi se dea mură în gură, să tocesc ce mi se dădea fără să contribui", Lavinia Danu

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite