Punct final în scandalul şpăgii AC/DC. Funcţionarii demişi, printre care şi nora unui fost procuror, s-au întors la lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Punctul de control Nădlac
Punctul de control Nădlac

Vă mai amintiţi de scandalul şpăgii AC/DC? Presupusa şpagă cerută de funcţionarii CNADNR nu a fost dovedită niciodată. Scandalul iscat pe marginea subiectului a dus, însă, la o anchetă administrativă în urma căreia patru angajaţi au fost demişi. Trei dintre ei s-au întors la lucru după ce au câştigat procesele deschise împotriva deciziei de concediere.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a fost zguduită în iunie 2010 de un scandal de corupţie după ce un membru al echipei care transporta echipamentele trupei AC/DC a reclamat că angajaţii Agenţiei de Control şi Încasări Nădlac i-au cerut mită pentru a închide ochii la o serie de ilegalităţi, privind rovinieta. În urma scandalului a fost declanşată o anchetă penală, iar în urmă cu un an procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale, din lipsă de probe, nereuşindu-se identificarea persoanei care a sunat să reclame mita de la Ambasada din Paris.

„Caracatiţa“ în care a intrat şpaga de la AC/DC
Drumarii care au cerut şpagă trupei AC/DC i-au „muls” şi pe şeicii din Qatar

Concediaţi pentru încălcarea obligaţiilor de serviciu

Imediat după izbucnirea scandalului, în paralel cu ancheta penală, Corpul de Control din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a deschis o anchetă administrativă. În urma controlului, în iunie 2010, ministrul Transporturilor de la vremea respecitivă, Radu Berceanu, anunţa că patru angajaţi ai Agenţiei de Control şi Încasări Nădlac: Adriana Bălan, Haliţchi Kasimir, Elisabeta Miuţescu şi Andreea Vlai au fost concediaţi pentru „nerespectarea sarcinilor de serviciu”. „S-au descoperit o serie de lucruri care nu dovedesc neapărat că s-a cerut mită, dar nu s-au respectat nişte obligaţii de serviciu”, declara Berceanu.

Reangajată şi cu bani în buzunar

Dintre cei patru funcţionari demişi în urma scandalului, trei, Haliţchi Kasimir, Elisabeta Miuţescu şi Andreea Vlai, au contestat deciziile de concediere în instanţă. Sentinţele finale s-au emis la Curtea de Apel Timişoara, iar prima care a primit câştig de cauză a fost Elisabeta Miuţescu. Prin sentinţa primită, Miuţescu a fost reangajată, iar CNADNR a fost obligată să-i plătească funcţionarei salariile în perioada iunie 2010-mai 2011. „Admite acţiunea formulată şi precizată de către reclamanta Miuţescu Elisabeta împotriva pârâtei Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA Bucureşti. Anulează Decizia Directorului general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA Bucureşti nr. 311/17.06.2010. Dispune repunerea părţilor în situaţia anterioară emiterii deciziei de concediere menţionată anterior, în sensul că dispune obligarea pârâtei la reintegrarea reclamantei pe postul deţinut anterior desfacerii contractului individual de muncă şi la plata unei despăgubiri băneşti egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate, precum şi cu celelalte drepturi băneşti de care ar fi beneficiat reclamanta cu începere de la data concedierii şi până la reintegrarea efectivă. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 1.500 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată în primă instanţă”, se arată în sentinţia Curţii de Apel Timişoara. În luna septembrie a anului trecut s-a emis sentinţa şi pentru Haliţchi Kasimir. Curtea de Apel i-a dat câştiga de cauză, iar funcţionarul a fost reangajat.

Şpăgarii AC/DC au fost concediaţi pentru nerespectarea sarcinilor de serviciu

Nora fostului procuror a câştigat cu emoţii

Printre cei patru funcţionari demişi a fost şi Andreea Vlai, nora fostului procuror-şef al Secţiei Penale de la Parchetul Tribunalului Arad. În primă instanţă Andreea Vlai a pierdut procesul. Funcţionara a declarat recurs, iar Curtea de Apel a trimis cazul spre rejudecare la Tribunalul Arad. După rejudecare, Andreea Vlai a primit câştig de cauză. Compania Naţionadă de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a declarat recurs, dar Curtea de Apel Timilşoara a respins acţiunea, obligând Compania să o reangajeze pe Vlai şi să îi plătească 1.500 de lei cheltuieli de judecată.

Schimbări la vârful agenţiei

Victima scandalului AC/DC a fost şi şefa Agenţiei de Control şi Încasări Nădlac, la vremea respectivă, Ildiko Olasz. Aceasta nu a fost demisă, fiind doar înlocuită din funcţie. Şef al Agenţiei de Control şi Încasări Nădlac a fost numit atunci, Keller Desideriu, care ocupă această funcţie şi în prezent.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite