Poliţiştii şi vameşii şpăgari numeau mita "omenie". Banii erau atât de mulţi că ascunderea şpăgii era o problemă la controale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Referatele pentru arestarea poliţiştilor şi vameşilor care au fost "mânjiţi" cu euro şi lei de traficanţi scot la iveală date şocante. Cum poliţiştii şi vameşii trebuiau să împartă sume mari de bani, între ei apăreau şi tensiuni. Vezi interceptări din dosar.

Din dosar reiese că vameşii şi poliţiştii de frontieră "vorbeau despre mită folosind termenul <<omenie>>, ceea ce denotă că nu mai perceau banii pe care îi primeau ca fiind urmarea unei încălcări a legii, ci o considerau o recompensă cuvenită pentru <<îngăduinţa>> şi <<generozitatea>> de care dădeau dovadă faţă de traficanţii de ţigări".În plus, din dosar mai reiese că poliţiştii de frontieră erau şi cărăuşi de saci cu ţigări, ei fiind cei responsabili de împărţirea cartuşelor în mod egal între cei aflaţi pe tură.

Şeful poliţiştilor de frontieră şpăgari: „Nu ştiam că se lua mită. Sunt şocat!"

Două vămi din Vestul României, blocate de mascaţi: au fost reţinuţi toţi vameşii şi poliţiştii de frontieră

Pe lângă camerele video, ofiţerii infiltraţi au avut ocazia să asiste şi la certuri între poliţişti şi vameşi, care se bănuiau de împărţirea incorectă a banilor şi ţigărilor. Astfel, din înregistrările audio reiese o ceartă purtată între Claudiu Ciobotariu (CC)şi vameşul Gheorghe Verdeţi. (VIG). "VIG:Hai să discutăm. Dacă vreţi futai, facem futai.
CC: Facem şi noi, faceţi şi voi şi nu mai face nimeni nimic.
VIG: Aşa facem! Nu mai face nimeni nimic. Tu ai fost aicea, tu ai văzut 12 cartuşe.
CC: Nu suntem copii!"

image

Partidă de sex cu o poliţistă, filmată de ofiţerii anticorupţie

Ofiţerii sub acoperire au mai fost descoperit că poliţiştii de frontieră se foloseau de maşina instituţiei pentru a se asigura că alte instituţii nu au organizat filtre împotriva traficanţilor de ţigări. În plus, şpăgarii aflau din timp şi de controalele organizate de la Bucureşti. Într-una dintre referatele pentru propunerea de arestare preventivă apare o discuţie purtată între poliţistul de frontieră Valentin Bărăgan (B) şi vameşul Dalibor Iovanovici (I) pe tema controalelor.
"I: Deci nu intră o ţigară. Da-i în p... mea, 10 zile nu moare nimeni. 10 zile să nu mişte nimic.
B:Aveţi grijă la intrare. Materiale de înregistrare, cu pixuri, cu ochelari, nu poţi să ştii. Vor să organizeze nişte flagrante. Nu lăsaţi nici o ţigară. Acuma m-a sunat de la Bucureşti. Jur!"

În plus, existau probleme şi în timpul controalelor. La dosar este ataşată o discuţie în care unul dintre şpăgari explică cât de greu a fost să ascundă mita: "Şi-am pus la vameş. Aveau preş din ăla gros, care nu se cunoştea când călcau cu piciorul. Am pus acolo, am pus sub covor pe la noi prin cameră. Acolo era o chiuvetă...în noaptea aia o curs chiuveta, dar culmea, nu mai erau banii acolo!"

Citeşte şi alte materiale scrise de jurnalistul Gerhald Ernst pe blogul acestuia!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite