Mitingul ţiganilor din Timişoara: „Rom=Cetăţean român=Cetăţean european" GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţiganii din Timişoara au protestat în faţa Prefecturii faţă de repatrierea romilor din Franţa şi atitudinea statului român faţă de situaţia lor. Aceştia ameninţă că se vor întoarce în Franţa dacă nu vor fi susţinuţi economic, aşa cum a promis preşedintele Sarkozy.

Citiţi si: Romii au aruncat şampania şi parfumul

La acţiunea organizată de Asociaţia Paradimos au participat în jur de 50 de persoane. Aceştia au protestat paşnic având asupra lor pancarde cu mesaje prin care îşi arătau nemulţumirile. „Rom=Cetăţean român =Cetăţean european”, “Stop Sarkozy. Stop Expulsion”, 300 euro-dreptul la libera circulaţie”, “Liberte, Fraternite, Egalite: 300 euro”, “Stop Rasism”, au fost mesajele prin care ţiganii au atras atenţia asupra problemelor lor.



Când am plecat din Franţa ne-au dat 300 de euro şi ne-au promis ajutoare să ne facem afaceri. Nu am primit nimic. Am cinci copii, ce fac cu ei? Ce le dau de mâncare? Dacă nu se rezolva problema ne vom întoarce în Franţa”, a spus Magda Vlade, unul din manifestanţi. “Am fost în Franţa, unde am vândut ziare şi fier vechi. Nu am furat, nu am făcut prostii. Acum nu avem din ce să trăim”, a completat Nada Lilu.



Vezi galerie foto cu mitingul ţiganilor

Intelectual de la Budapesta la protest

Printre cei care au participat la miting s-a aflat şi Petru Gheorghe, student la o universitatea din Budapesta. “Nici statul român, nici cel francez, nici Uniunea Europeană nu a luat măsuri împotriva rasismului. După precedentul Italia şi alte ţări din Europa au început să fac deportări. Vorbim despre drepturile omului, drepturi findamentale. Romii sunt trataţi ca cetăţenii unui stat african, nu al unei ţări din Uniunea Europeană”, a declarat Petru Gheorghe. 



100 de milioane de euro de la UE

Organizatorii mitingului au fost primiţi de prefectul Mircea Băcală, căruia i-au înmânat o scrisoare pentru Emil Boc. “Vrem să tragem un semnal de alarmă că romii nu sunt obiecte să fie aruncaţi dintr-o parte în alta. Statul român ar trebui să se responsabilizeze. Romii au fost nevoiţi să plece, altfel erau ameninţaţi cu închisoarea. Din cei 100 de romi care au revenit din Fraţa doar cinci au primit ajutorul economic promis”, a spus Leonard Bebi, preşedintele Fundaţiei Paradimos.



Prefectul Mircea Băcală le-a spus romilor că Uniunea Europeană a alocat 100 de milioane de euro pe problemele romilor, iar aceştia trebuie să se organizeze în ONG-uri şi asociaţii pentru a accesa banii.



Din faţa Prefecturii, ţiganii s-au încolonat şi au plecat spre Centrul Cultural Francez. Acolo au fost aşteptaţi de Eric Baude, directorul CCF, cu care romii au dialogat în limba franceză. Acelştia au înmânat o scrisoare care urmează să ajungă la preşedintele Nicolas Sarkozy.

image
image
image
image
image

Citiţi şi:

Romii cărăşeni susţin expulzarea confraţilor din Franţa, pe motiv că fac "rele"

Ţigani repatriaţi cu scandal la Timişoara. Romii i-au scuipat şi înjurat pe jurnalişti (GALERIE FOTO)

Ţiganii din Banat au câştigat un milion de euro din excursii pe ruta Franţa -România

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite