Marius Giura, organizatorul festivalului de la Gărâna: „Johnny a fost în prima ligă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Giura
Marius Giura

Johnny Răducanu a participat la patru ediţii ale Festivalului de la Gărâna, cel mai mare festival de jazz în aer liber din Europa de Sud-Est. A scos albume cu numeroşi muzicieni din Timişoara.

Marius Giura, organizatorul festivalului din Munţii Semenicului, a aflat cu tristeţe de moartea lui Johnny Răducanu. L-a cunoscut în anul 2000, când muzicianul a fost invitat la ediţia a IV-a a festivalului. De atunci au rămas prieteni. Johnny Răducanu a mai urcat de trei ori la Gărâna, a cântat la Reşiţa şi de numeroase ori la Timişoara, sub organizarea lui Marius Giura.

VIDEO Teodora Enache a transmis un mesaj emoţionant la moartea lui Johnny Răducanu. Vezi cum i-a mulţumit artista

Mădălin Voicu: „Johnny Răducanu a murit de supărare, din cauza umilinţei"

Johnny Răducanu a fost un tip extraordinar. Foarte pretenţios cu muticienii şi cu cei cu care cânta. Avea un umor debordant. E o pierdere imensă pentru cultura românească. Nu era doar un jazzmen, ci un om cu care puteai vorbi despre poezie, filosofie, psihologie. Făcea parte din prima ligă a culturii româneşti. Nu poate fi altfel un om care a stat aproape de Nichita Stănescu, se învârtea în jurul lui Pleşu şi cu alţi oameni de marcă”, a declarat Marius Giura.

Colaborari cu muzicieni timişoreni


Marius Giura ar fi dorit să îl mai cheme pe Johnny Răducanu la Gărâna, însă în ultimii ani muzicianul era deja foarte bolnav. „Acum trei ani l-am dus la Reşiţa, în condiţii foarte bune. A venit cu avionul, iar de la aeroport a fost luat cu maşină cu climă. Din păcate starea lui de sănătate s-a înrăutăţit şi nu l-am mai putut aduce”, a mai spus Giura.

Johnny Răducanu a iubit Timişoara şi mişcarea de jazz din Banat. A scos albume cu muzicieni timişoreni precum Eugen Gondi (care trăieşte în Olanda), Dan Ionescu (plecat în Canda), Johnny Bota, Tony Kuhn şi Liviu Butoi.

Liviu Butoi a înregistrat cu Johnny Răducanu albumul „Confsiuni”, scos la Electrecord, în 1979. „Ne-am cunoscut în Timişoara, prin anii 70. Aici era un grup de instrumentişti de jazz şi se organizau concerte. Am mai cântat cu el de multe ori prin ţară. Era instrumentistul cu sufletul cel mai mare, cu o spiritualitate aparte. Era un mic spectacol. Ultima dată l-am întâlnit anul trecut, la Cluj, unde cântam cu Teodora Enache. E o pierdere imensă. Nici nu am cuvinte”, a declarat Liviu Butoi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite