Falsurile comise pentru „regele asfaltului” din Banat, muşamalizate de cei mai importanţi primari din Vestul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerile celor mai importante primării din Vestul ţării ezită să facă plângere penală pentru nişte falsuri grosolane, făcute în favoarea milionarului Georgică Cornu. Din motive inexplicabile, atât reprezentanţii Primăriei Timişoara, cât şi angajaţii Primăriei Arad refuză să sesizeze organele penale. La rândul lor, procurorii evită o autosesizare.

Primarul Gheorghe Ciuhandu a dezvăluit, ieri, că semnătura i-a fost falsificată grosolan pe nişte documente care au fost depuse la Primăria Arad de firma omului de afaceri Georgică Cornu. Primarul nu a făcut onorabilul gest, de a demasca mizeria, din proprie iniţiativă, ci doar când a fost întrebat de un jurnalist. Mai mult decât atât, Gheorghe Ciuhandu se comportă ca şi cum cineva l-ar fi călcat din greşeală pe picior, nicidecum ca un primar, al celui mai important oraş din Vestul ţării, căruia i-a fost falsificată semnătura într-un mod ordinar.

Fals cu Ciuhandu pentru Cornu - „regele asfaltului“

Semnătura primarului din Timişoara, falsificată din nou. Beneficiar: "regele asfaltului" din Banat

Şase luni, nicio plângere

Chiar dacă falsurile au fost descoperite la mijlocul anului trecut, nici acum nu a fost depusă o plângere penală împotriva autorilor falsurilor. Singurul lucru făcut de primarul Gheorghe Ciuhandu a fost să le paseze responsabilitatea celor din primăria Arad, pe motiv că ei deţin documentele originale. „Dacă întradevăr s-ar fi simţit lezat şi dorea să fie traşi la răspundere autorii, putea să solicite documentele în original”, a explicat o sursă judiciară, pentru „Adevărul”.

Nici funcţionarii de la Arad nu au avut un dram de onoare şi demnitate pentru a demasca falsurile şi le-au ascuns sub preş, fără să depună o plângere penală. „Dânşii sunt prejudiciaţi. Ei ar fi trebuit să depună plângere”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere, fiind plecat în concediu.

Ce spune Codul Penal?

Funcţionarii care au descoperit falsurile, dar au muşamalizat cazul şi nu au anunţat organele de anchetă, riscă închisoarea, potrivit articolului 263 din Codul Penal, care prevede că: Fapta funcţionarului public care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a procurorului sau a organului de urmărire penală, potrivit legii de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 5 ani. Dacă fapta este săvârşită de către un funcţionar public cu atribuţii de conducere sau de control, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 7 ani.

Procurorilor le este greu să se autosesizeze

În lipsa unei sesizări penale, procurorii ar putea să se autosesizeze, dar se pune întrebarea, cine sunt procurorii competenţi să intre în caz: cei de la Arad, cei de la Timişoara? „Există posibilitatea să se autosesizeze şi procurorii de la Arad şi cei de la Timişoara şi se deschid două dosare penale cu acelaşi obiect. Cel mai simplu şi cel mai normal ar fi ca una din primării să depună plângere penală”, a spus unul din procurii arădeni.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite