UPDATE Bani europeni pentru spitale, blocaţi la Ministerul Dezvoltării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milioane de euro din finanţări europene sunt stopate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, vechi de 70 de ani, aşteaptă o semnătură de la minister pentru a începe modernizarea de un milion de euro. Toate acestea vin în timp ce Elena Udrea reclama că Primăria Bucureşti nu a cerut bani europeni pentru spitale.

UPDATE: Problema  de la "Victor Babeş" se rezolvă până la sfârşitul săptămânii

Biroul de presă al Ministerului Dezvoltării, a transmis o comunicare prin care răspunde unei solicitări a redacţiei "Adevărul de Seară Timişoara" vizavi de situaţia de la Spitalul "Victor Babeş":

"Pentru proiectul Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeş", Timişoara, facem precizarea că documentaţia de contractare aşa cum a ajuns la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a necesitat clarificări la care AMPOR a primit răspunsul la 2 luni de la solicitare, fapt ce a condus la întârzierea procesului de contractare. Mai mult, din cauza schimbării legislaţiei privind noul TVA aplicat de la 1 iulie 2010, beneficiarul a trebuit să emită o nouă hotărâre de aprobare a bugetului proiectului, document care a ajuns la AMPOR în data de 12 august 2010. In prezent proiectul este în avizare internă  urmând ca, până la finele săptâmânii, contractul de finanţare avizat să fie transmis la Organismul Intermediar în vederea semnării de către ADR Vest şi beneficiar.

Pentru alte proiecte aflate în situaţii asemănătoare, vă comunicăm că motivele principale de întârziere în procesul de contractare sunt determinate de calitatea slabă a documentaţiei care ajunge la AMPOR în vederea avizării, fapt ce conduce la numeroase solicitări de clarificări şi completări. Precizăm totuşi, că anumite aspecte s-ar fi putut clarifica la nivelul Agenţiei de Dezvolare Regioală, în cadrul etapelor de verificare anterioare. "


Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest, format din judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara, s-a întâlnit în urmă cu două zile la Timişoara, unde a fost ales noul preşedinte, dar s-a prezentat şi raportul accesării banilor europeni până la această dată. Foamea de bani europeni a împins autorităţile publice locale, dar şi firmele private să ceară bani de la UE. La nivelul regiunii de Vest sunt disponibile prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, 400 de milioane de euro.

CITIŢI ŞI:

Patru moduri în care poţi muri cu zile în România

„Detectoarele de fum sunt de domeniul Star-Trek!"-Niciun spital gălăţean nu este dotat cu aşa ceva!

Internare cu scandal la Spitalul Judeţean Buzău

Cererea este de două ori mai mare decât oferta, depunându-se proiecte de 800 de milioane de euro, ceea ce arată un interes sporit. „Până acum avem contractate semnate de 157 de milioane de euro. Până la sfârşitul anului estimăm o contractare de până la 199 de milioane de euro”, a spus şeful Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim. Chiar dacă s-au semnat contracte de 157 de milioane de euro în toate cele patru judeţe, plăţile efectuate nu depăşesc 35 de milioane de euro. Prioritare au fost drumurile judeţene, pentru care s-au atras finanţări de 113 milioane de euro. Numai în judeţul Timiş s-au accesat fonduri pentru trei drumuri. În judeţul Arad este în pregătire „Drumul Vinului”, un alt proiect european în valoare de 11 milioane de euro.

Bătaie de joc: banii pentru spital, blocaţi de un an

Chiar dacă rezultatele pe atragerea fondurilor europene sunt bune pe regiunea de Vest, există o nemulţumire majoră. Oamenii s-au chinuit să facă proiectele şi să ceară finanţările europene, au obţinut aprobările, dar investiţiile sunt blocate la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Un astfel de proiect este „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea ambulatorului Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş Timişoara”, o investiţie din bani europeni de un milion de euro. „Este un proiect pe care l-am elaborat noi şi care este foarte important pentru noi. Practic, la un spital vechi de 70 de ani, se aduce la standarde europene ambulatorul în care vin pacienţi din toată regiunea pentru consultaţii”, a spus managerul unităţii, Dorin Vancea.



Acesta încă speră în deblocarea proiectului depus la minister încă de anul trecut. „Totul este blocat la nivel de minister. Cred că se pune problema de finanţare din partea statului, care trebuie să contribuie cu 13 la sută. Restul sunt bani europeni 85 la sută şi doi la sută din partea Primăriei Timişoara”, a mai spus Vancea. Cazul proiectului de la „Victor Babeş” nu este singular, în aceeaşi situaţie fiind şi alte proiecte importante din oraş. În timp ce investiţiile europene la spitale sunt blocate şi de un an la Ministerul Dezvoltării, Elena Udrea reclamă că Primăria Bucureşti nu cere bani pentru spitale. Anunţul a fost făcut chiar ieri într-o conferinţă de presă

Proiect de cinci milioane de euro ţinut la sertar


Problema proiectelor „prăfuite” în sertarele de la Ministerul Dezvoltării nu este întâlnită numai la Timişoara. În judeţul Hunedoara, Parcul de Afaceri de la Simeria, o investiţie europeană de cinci milioane de euro, stă blocat de jumătate de an în aşteptarea unei semnături. „Am făcut tot felul de adrese. Aici nu se pune problema nici de bani pentru că noi suportăm cofinanţarea. Nu trebuie decât să semneze contractul”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ (foto), ajuns în culmea disperării din cauza funcţionarilor din minister.

Până la această oră, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului nu au putut prezenta un punct de vedere legat de întârzierile venite de sus în jos. Mircea Moloţ a ridicat problema în Consiliul pentru Dezvoltare Regională. Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc,  a spus că ştie şi el situaţia şi o va transmite mai departe. „Am semnalat şi noi acest lucru şi sperăm să se mişte mai repede”, a spus Ostaficiuc.

image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite