Târgu-Mureş: Primăria cumpără apartamenete cu o cameră, la preţul unor case de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Târgu-Mureş va accesa un credit de peste 6,6 milioane de euro pentru achiziţia a 90 de aparatemente. Deşi achiziţionate ca şi locuinţe sociale pentru cei cu probleme locative , dotările apartamentelor fac să fie incluse la categoria lux.

Primăria Târgu-Mureş se va îndatora cu peste 6,5 milioane de euro Băncii Comerciale Române , după ce consilierii locali au votat garantarea unor credite bancare, contractate pentru achiziţia a 90 de apartamente, cu una sau două camere, de la un dezvoltator imobiliar din oraş.

Citiţi şi:

A revenit schimbul de case
Prima casă, prima ţeapă cu zeci de tineri disperaţi: au dat banii, dar nu se pot muta

La un calcul simplu, rezultă că preţul plătit de municipalitate pentru un apartament se ridică la circa 75.000 de euro, sumă echivalentă cu preţul unei case de lux. „La peste 70 de mii de euro se poate achiziţiona de pe piaţa imobiliară, fie un apartament de lux cu trei sau chiar patru camere într-o zonă bună, fie o casă, dar nu chiar în centrul oraşului”, a precizat Simona Musgociu, expert imobiliar.

Locuinţe sociale...de lux

Din iulie 2009, de când s-a vorbit prima dată despre achiziţionarea apartamentelor, s-a mers pe ideea că acestea vor fi locuinţe sociale, pentru tineri sau pentru alte persoane cu probleme locative. În realitate, cele 90 de apartemente au dotări de invidiat chiar şi pentru cei mai înstăriţi mureşeni. Astfel, blocul este format din 54 de apartamente cu o cameră, 36 cu două camere, 53 de boxe pentru depozitare, spaţii comune şi spaţii tehnice, precum şi 75 de locuri de parcare subterane.

Fiecare apartament este finisat la cheie, teresele şi balcoanele sunt placate cu gresie de exterior rezistentă la interperii, camerele sunt placate cu parchet laminat iar băile, holurile şi bucătăriile cu gresie ceramică. Fiecare apartament este dotat cu cablu TV, Internet şi telefon. Faţadele exterioare ale blocului sunt prevăzute cu termoizolaţii, iar tâmplăria exterioară este executată din lemn multistrat.

Cine are acces?

Chiar dacă şi-au dat accordul pentru achiziţionarea apartamentelor respective, consilierii au decis să amâne aprobarea unui regulament de selecţie a viitorilor locatari. Potrivit viceprimarului Claudiu Maior, prinicipalul criteriu va fi posibilitatea plăţii chiriei respective. „Vom împărţi în patru, dacă şi consilierii vor fi de accord, pentru cei care au depăşit 35 de ani şi au stat zece ani de zile săracii, să primească. De asemenea, cei care au fost scoşi din casele naţionalizate să fie o altă categorie, cei care au locuit până acum în apartamente de 5 şi 7 metri pătraţi în Mureşeni şi şi-au plătit la zi facturile şi pot achita acea chirie la Locativ să fie mutaţi acolo, şi doctorii şi profesorii, care vin în Târgu-Mureş şi nu vor să plece din oraş”, a precizat Claudiu Maior.Potrivit viceprimarului, regulamentul de repartiţie este aproape gata, iar la 30 de zile după ce va fi votat, locatarii „admişi” se vor putea muta.

Cât costă cele 90 de apartamente?

Valoarea totală a celor 90 de apartamente este de 6.613.488 de euro, la care se adaugă TVA de 5.300.000 de lei. Creditul în euro obţinut de Primărie pentru aceste apartamente va fi restituit în maxim 22 de ani din bugetul local al municipiului, iar creditul în lei, în maxim şase luni.

În acest an, 1.901 de mureşeni şi-au depus la Primăria Târgu-Mureş o cerere pentru o locuinţă. Dintre cererile depuse 849 vizau obţinerea unui apartamente ANL, iar restul de 1.052 erau cereri pentru locuinţe sociale,din fond de stat, pentru pensionari sau pentru cei evacuaţi din locuinţe retrocedate.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite