Traficanţi cu epoleţi: 15 lucrători de la vama Siret au fost arestaţi pentru corupţie. Alte 49 de persoane au fost reţinute (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 60 de poliţişti de frontieră şi vameşi de pe sectorul de graniţă Siret (judeţul Suceava) au fost săltaţi ieri-dimineaţă de mascaţi, sub acuzaţia de contrabandă cu ţigări şi fapte de corupţie. În timp ce contrabandiştii de la Siret erau audiaţi, la Bihor a fost finalizat un dosar în care un vameş şi-a cumpărat funcţia cu 130.000 de euro.

UPDATE 15 poliţişti de frontieră şi vameşi implicaţi în scandalul de corupţie de la Vama Siret au primit mandate de arestare, la Curtea de Apel Bucureşti. Alţi 49 au fost reţinuţi şi urmează să fie prezentaţi judecătorilor tot vineri, cu propunere de arestare preventivă.

La Rădăuţi, Siret şi Suceava, trezirea a fost dată, ieri-dimineaţă, de sirenele maşinilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Zeci de dube cu mascaţi au oprit în faţa mai multor case în care locuiau vameşi, poliţişti de frontieră, dar şi contrabandişti. Locuinţele vizate de anchetatori au fost percheziţionate, iar locatarii lor au fost săltaţi de jandarmi şi mascaţi. Descinderi au avut loc şi la sediul Poliţiei de Frontieră Siret. Din cauza descinderilor, punctul vamal de la graniţa cu Ucraina a fost blocat, ieri-dimineaţă, aproape două ore, cozile de maşini întinzându-se pe mai bine de trei kilometri.

Citiţi şi:

Vameşii şi poliţiştii de la Siret luau mită pentru orice

Suceava: 77 de vameşi şi poliţişti din Vama Siret reţinuţi pentru trafic de ţigări (UPDATE. FOTO)

Şeful Vămii din vestul ţării, urmărit penal pentru favorizarea infractorului. Miza: camioane cu ţigări de contrabandă

Aşteptat acasă de mascaţi

Unul dintre poliţiştii de frontieră de la Vama Siret a fost aşteptat acasă de către poliţiştii mascaţi. El a declarat că se întorcea de la serviciu şi că nu ştia că şi el ar fi vizat de acţiunea poliţiştilor şi procurorilor ancticorupţie.Imediat ce a ajuns acasă, poliţistul a fost preluat de către doi poliţişti mascaţi care ­l-au aşteptat să-şi ducă câinele în padoc, după care au intrat împreună în locuinţă.

Reţineri în masă

Potrivit Poliţiei de Frontieră, acţiunea de ieri nu a afectat activitatea Sectorului Poliţiei de Frontieră (SPF) Siret. În total, la SPF Siret lucrează aproximativ 300 de poliţişti, care îşi desfăşoară serviciul în ture, la PCTF Siret şi pe frontiera verde (zona de fâşie). Printre cei reţinuţi se numără şi fostul-şef al PCTF Siret, comisarul şef Aurel Anea. În faţa procurorilor a mai ajuns Cristi Nicolovici Teodor, agent operativ la IJPF Suceava. Acesta şi-a cumpărat în 2008 un apartament în Rădăuţi şi are un credit de 26.000 de euro contractat în 2007. 

Descinderi au avut loc şi la apartamentul lui Ilie Zahariuc, agent care lucrează în sistem de 25 de ani. Acesta deţine un apartament şi două autoturisme. A înregistrat datorii de 8.000 de euro la bancă, iar veniturile pe 2009 au fost de 33.000 de lei. Soţia poliţistului de frontieră, Brânduşa Zahariuc, a refuzat să comenteze descinderile de ieri şi situaţia în care se află soţul ei. Un alt reţinut este vameşul Simion Coroliuc. Poliţiştii au interogat 120 de persoane, iar 60 dintre ele au fost reţinute şi duse, ieri-seară, la audieri la Bucureşti. Ancheta a fost derulată de Ministerul de Interne, sub coordonarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în zona Punctului de Trecere a Frontierei Siret.

Sindicaliştii acuză lideri din umbră

Ancheta a fost demarată în urmă cu mai mult timp, la ea participând efective ale Direcţiei Generale Anticorupţie, Poliţiei Române, Jandarmeriei Române, Poliţiei de Frontieră, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii. Vasile Lincu, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex, a susţinut că ceea ce se întâmplă la Siret este o consecinţă a faptului că în ultimii ani "cei care îşi fac datoria sunt îndepărtaţi de la locul de muncă sau destituiţi". Reprezentanţii sindicatului acuză mai multe "intervenţii" care ar fi fost făcute de autorităţile fiscale. Vasile Lincu este de părere că această acţiune nu va avea finalitatea pe care mulţi şi-ar dori-o. „Reţinuţii sunt doar cei care erau pe tură în Vama Siret. Important este să meargă pe fir, la beneficiarii direcţi. Foarte puţini din cei reţinuţi vor fi condamnaţi pentru că nu au curajul să meargă până la adevăraţii beneficiari ai contrabandei de ţigări", a declarat Lincu.

Capul poliţiştilor de frontieră

Poliţistul de frontieră cu gradul cel mai mare dintre cei vizaţi în ancheta privind corupţia şi contrabanda cu ţigări de la Vama Siret este comisarul- şef Aurel Anea.Până la jumătatea lunii decembrie 2010, Anea a fost şef al Punctului de Control Trecere a Frontierei Siret. Aurel Anea a fost mutat la biroul Supravegherea şi Controlul Trecerii Frontierei, din IJPF Suceava.

În 2009, Anea, considerat mâna dreaptă a fostului şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, comisarul şef Nelu Fediuc, a fost bănuit de legături cu reţelele de contrabandişti. În urma anchetei interne, Anea a fost mutat disciplinar la IJPF Teleorman, de unde a revenit anul trecut.  Ascensiunea lui Aurel Anea a început în 2005. Pe atunci subcomisar, Anea a fost numit şef al Punctului Poliţiei de Frontieră de pe Aeroportul Suceava. Doi ani mai târziu, poliţistul a ajuns şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret.

Poliţistul are în proprietate două terenuri intravilane, unul pe Litoral, la Limanu, iar altul în localitatea suceveană Lisava. Mai deţine un apartament în Suceava şi două case, una la Limanu, iar alta la Lisava. Comisarul şef are şi datorii în valoare de aproximativ 50.000 de euro. Familia Anea mai deţine şi un autoturism Opel, cumpărat din 2002.Toate proprietăţile au fost achiziţionate în perioada 2005-2006.

"Foarte puţini din  cei reţinuţi vor fi condamnaţi. Nu au curajul să meargă până la adevăraţii beneficiari ai contrabandei de ţigări."
Vasile Lincu Sindicatul pro Lex

Arestări pe bandă rulantă în ultimele şase luni

Iunie 2010. Gică Streşină, agent în cadrul Poliţiei de Frontieră Galaţi, a fost reţinut, alături de alte patru persoane, pentru complicitate la contrabandă.
Iulie 2010. Agentul Andrei Laurenţiu Bulgaru, din IJPF Vaslui, a fost destituit pentru că a ajutat un grup de contrabandişti să transporte ţigări.
Iulie 2010. Poliţistul de frontieră Ovidiu Guşel, din cadrul IJPF Vaslui, a fost arestat pentru complicitate la contrabandă.
Noiembrie 2010. Subofiţerul Gabriel Leampăr (34 de ani), de la IJPF Botoşani,  a fost arestat pentru iniţierea unei reţele de contrabandă cu ţigări.
Noiembrie 2010. Corneliu Albişteanu (36 de ani), angajat la Poliţia de Frontieră Huşi (judeţul Vaslui), a fost arestat, după ce în autoturismul său au fost găsite 1.000 de pachete cu ţigări de contrabandă.
Decembrie 2010. Procurorii DIICOT l-au reţinut pe Dan Florin Iancu, de la IJPF Vaslui, pentru complicitate la contrabandă prin Vama Albiţa.
Decembrie 2010. Marius Mihai Ciobanu (22 de ani), de la IJPF Botoşani, a fost arestat pentru contrabandă cu ţigări.
Decembrie 2010. Poliţistul de frontieră Doru Mihai Davidean, de la IJPF Suceava, a fost reţinut după ce a vândut informaţii contrabandiştilor.

Un post de sef de birou vamal - 300.000 de euro

Nicoleta Dobrescu  Foto: Lucian Laszlo

Tot ieri, procurorii DNA- Serviciul Teritorial Oradea, au anunţat finalizarea unui dosar în care un important om de afaceri din Cluj-Napoca, Florian Liviu a cerut şi primit de la inspectorul vamal, Nicoleta Dobrescu (foto), suma de 130.000 euro. În schimbul banilor, Florian Liviu i-a promis Nicoletei Dobrescu faptul că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) - Radu Tudor Mărginean, o va delega în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu (Satu Mare).

Nicoleta Dobrescu i-a dat cei 130.000 de euro în mai multe tranşe, printr-un intermediar, Savu Ion. Omul de afaceri s-a ţinut de cuvânt până la un punct. Nicoleta Dobrescu a fost delegată în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, prin ordin al şefului ANV în data de 23 septembrie 2009. Ca să strângă banii, ea a apelat la cămătari şi de la contrabandişti. Însă, în primăvara anului 2010, după încetarea delegării sale pe funcţia de şef de birou vamal, Nicoletei Dobrescu i s-a cerut 300.000 euro pentru o nouă delegare pentru aceeaşi funcţie. În cele din urmă, inspectorul vamal Nicoleta Dobrescu s-a autodenunţat la DNA. Afaceristul Liviu Florian şi complicii săi au fost propuşi pentru arestarea preventivă, dare instanţa nu luase nicio decizie până la închiderea ediţiei. ;Sorin Ghica

image
Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite