Suceava: 77 de vameşi şi poliţişti din Vama Siret reţinuţi pentru trafic de ţigări (UPDATE. FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vama Siret a fost blocată vreme de două ore, cozile de maşini ajungând la o lungime de circa 3 km.

Ora:18.00 Totodată, în faţa procurorilor au mai ajuns şi alţi angajaţi ai Poliţiei de Frontieră. Printre aceştia se numără Cristi Nicolovici (Foto), agent operativ la IJPF Suceava. Descinderi au avut loc şi la apartamentul lui Ilie Zahariuc, agent care lucrează în sistem de 25 de ani. Acesta deţine potrivit declaraţiei de avere un apartament şi un garaj, dar şi două autoturisme.

image

Familia Zahariuc a mai fost implicată într-un incident suspect în septembrie 2010. Maşina Mercedes a lui Ilie Zagariuc a fost incendiată la scurt timp după ce poliţistul a refuzat o mită de 4.000 de euro de la preotul Gheorghe Cristinel Pânzaru din Văşcăuţi care i-a cerut să închidă camerele de termovizine pentru a putea introduce în ţară ţigări de contrabandă. La audieri au fost aduşi şi Virgil Jităriuc, Ioan Gâză şi Simona Andrenoiu. Mascaţii au făcut percheziţii şi în locuinţa vameşului Simion Coroliuc.

Ora 17.46Până în acest moment ştim sigur că au fost reţinuţi pentru audieri, patru şefi de tură de la vama Siret. Atribuţiile acestora au fost preluate de adjuncţi", a spus Liana Barbu, purtător de cuvânt Direcţia Regională Vamală Iaşi.

Ora 17.19 La sediul DNA Bucureşti au mai ajuns câteva dube cu poliţişti şi vameşi suceveni.

Ora 16.39 Câteva microbuze cu vameşii şi poliţiştii de la Siret vor ajunge la sediul DNA în câteva ore. Maşinile au plecat în jurul orei 15.30 din judeţul Suceava.

Ora 16.20 O parte din persoanele ridicate de la Vama Siret au ajuns la sediul DNA Bucureşti. Poliţiştii şi vameşii au fost aduşi cu un microbuz şi cu câteva dube. Suspecţii vor fi audiaţi de procurorii DNA.

UPDATE 15.00  Şeful Punctului de trecere al Frontierei Siret,comisarul-şef Aurel Anea (foto), este printre cei ridicaţi de mascaţi. Acesta are, potrivit declaraţiei de avere din 2009, terenuri şi case în Suceava şi Constanţa şi un apartament tot în Suceava. Bunurile au fost cumpărate în 2005 şi 2006. Familia Anea mai deţine şi un autoturism Opel, cumpărat din 2002. Şeful Punctului de Trecere al Punctului de Frontieră are şi datorii la bănci, crerdite peste 40.000 de euro. Salariu menţionat de Anea în declaraţia din 2009 era de 46.700 de lei anual. Anea a fost înlocuit din funcţie la mijloc lunii decembrie, iar în locul său a fost delegat pentru două luni comisarul-şef Mădălin Ionescu, de la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. Deoarece înlocuitorul său era în concediu, Aurel Anea încă se mai afla la Vama Siret.

image

UPDATE 11.30 77 de poliţişti de frontieră şi vameşi de la Vama Siret au fost reţinuţi azi dimineaţă fiind acuzaţi că au luat mită pentru a permite contrabanda cu ţigări aduse din Ucraina. Printre aceştia se numără ofiţeri, subofiţeri şi şefi de tură care au fost filaţi timp de şase luni de zile.
 
„După ce acţiunea se va finaliza vom face publice detaliile cu privire la descinderile de azi de la Vama Siret”, a declarat comisarul Ilie Poroch-Seriţan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava.



La primele ore ale dimineţii de azi mai multe echipaje formate din ofiţeri de poliţie, jandarmi şi procurori au venit din Bucureşti şi alte judeţe ale ţării pentru a descinde la Vama Siret şi Punctul de trecere al Frontierei Siret.

image



Timp de aproximativ două ore activitatea Vamei Siret a fost blocată, cozile de maşini ajungând până la 3 km. Oamenilor blocaţi în trafic li s-a spus că nu mai funcţionau calculatoarele, motiv pentru care activitatea a fost întreruptă.

image
image


120 de persoane au fost audiate de organele de anchetă prezente la faţa locului, în jurul amiezii, printre care cei 77 de poliţişti de frontieră şi vameşi din Suceava, Rădăuţi şi Siret care au fost reţinuţi, dar şi contrabandişti de ţigări. Potrivit unor surse, 60 dintre acestea vor pleca spre Bucureşti, pentru audieri.

Citeşte şi: Descinderile de la Siret i-au luat prin surprindere pe şefii Regionalei Vamale Iaşi 

UPDATE 11.15 Primarul oraşului Siret spune că e vorba de o acţiune de imagine

„E clar că acţiunea este una de imagine. Depozitele de ţigări nu sunt la vameşi acasă, nici la poliţiştii de frontieră. Oraşul Siret nu e nici măcar vârful, căci peste tot se face contrabandă, şi în Rădăuţi, şi în Suceava. Şi noi ne-am săturat de problemele acestea legate ”, a declarat Adrian Popoiu, primarul oraşului Siret.

UPDATE 10.00 "Foarte puţini din cei reţinuţi vor fi condamnaţi"

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor ProLex, Vasile Lincu, este de părere că această amplă acţiune nu va avea finalitatea pe care mulţi şi-ar dori-o. "Cei 77 reţinuţi azi sunt doar cei care erau pe tură în Vama Siret. Important este să meargă pe fir, la beneficiarii direcţi. Foarte puţini din  cei reţinuţi vor fi condamnaţi, sunt sigur, pentru că nu au curajul să meargă până la adevăraţii beneficiari ai contrabandei de ţigări", ne-a spus Vasile Lincu. Acesta şi-a întărit spusele amintind de cazul de anul trecut al şefului Vămii Siret, Ioan Tudor, care după ce a avut o captură de 24.000 de pachete de ţigări a fost schimbat din funcţie chiar în aceeaşi zi. "După trei zile a fost mutat la 60-70 km de locul de muncă pentru că a avut curaj să captureze acele ţigări", a spus Vasile Lincu.

image

UPDATE 09.15 Poliţiştii de Frontieră şi vameşii sireteni sunt săltaţi de la domiciliu.

Locuinţele vameşilor şi poliţiştilor de frontieră sunt percheziţionate, iar cei vizaţi sunt săltaţi de jandarmi de la domiciliu. Atât Poliţia de Frontieră, cât şi celelalte structuri ale MAI implicate în ampla acţiune de reţinere a lucrătorilor Vamei Siret suspectaţi de trafic de ţigări şi luare de mită refuză să dea detalii până la finalizarea acesteia.

În Rădăuţi, Siret şi Suceava, unde-şi au domiciliul vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Vama Siret este agitaţie mare. Descinderile sunt în plină desfăşurare.

La acţiune participă DNA Suceava, Poliţia Judeţeană, Poliţia de Frontieră şi Jandarmeria Suceava.

image

Azi dimineaţă, 77 de vameşi şi poliţişti de frontieră au fost reţinuţi pentru trafic de ţigări şi luare de mită. În acest moment se fac percheziţii, 11 maşini de mascaţi aflându-se la faţa locului. De asemenea, au avut loc descinderi şi la sediul Poliţiei de Frontieră Siret.

Vama Siret a fost blocată mai bine de două ore, cozile de maşini întinzându-se pe o lungime de circa 3 km.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite