Suceava: Părinţii ocolesc grădiniţele cu program scurt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile de învăţământ preşcolar cu program prelungit au grupe aglomerate.Preşcolarii care rămân pe dinafară ajung să înveţe la particular, unde taxele sunt de trei ori mai mari decât la stat.

Mii de părinţi au început cursa nebună pentru un loc în grădiniţile de stat cu program prelungit, acestea fiind pe primul loc în preferinţe datorită tarifelor mici. Taxa lunară la o astfel de unitate preşcolară este de 140-160 lei lunar, copilul beneficiind de trei mese pe zi, personal calificat şi condiţii moderne. Părinţii preferă acest tip de grădiniţă pentru că orarul presupune ca 8-9 ore pe zi copilul să fie supravegheat şi educat, timp în care ei sunt la serviciu.

Cerinţa foarte mare duce la aglomerarea grupelor de preşcolari, iar cei care rămân pe dinafară se îndreaptă spre grădiniţele particulare, în detrimentul celor de stat cu program normal.
„Părinţii aşteaptă până în toamnă să vadă cine se retrage şi ce locuri rămân. Dacă nu-i putem primi, merg spre particular, pentru că sunt aceleaşi condiţii, cadre didactice foarte bine pregătite şi programul e prelungit“, ne-a spus Maria Matei, directorul Grădiniţei cu Program Prelungit (GPP) “Guliver“ Suceava.

Cum în acest an fiecare unitate de învăţământ preşcolar îşi stabileşte singură calendarul de înscrieri, la GPP “Guliver“ preşcolarii de grupă mică sunt aşteptaţi începând cu 11 aprilie, fiind puse la dispoziţie 70 de locuri.

Citeşte şi: Suceava: Locurile în clasa I, ocupate deja

Şcolile sucevene, blocate de grevă

Problema lipsei locurilor la grădiniţele cu program prelungit este şi mai gravă în acest an pentru că numărul preşcolarilor este mai mare faţă de anii trecuţi, din cauza creşterii natalităţii în 2008. Chiar dacă grupele vor cuprinde câte 35 de copii, concurenţa rămâne destul de mare. „Anul acesta va fi cea mai mare bătălie de zece ani încoace. Noi am făcut un recensământ în urmă cu doi ani şi ne aşteptam la acest lucru. Avem trei candidaţi pe un loc. Vom refuza foarte mulţi copii, nu avem ce face“, a explicat Maria Matei.  

Numărul mare de preşcolari care vor merge la grădiniţă din toamna acestui an face ca şi grădiniţele cu program normal să se bucure de o creştere a cerinţei din partea părinţilor. Spre exemplu, la Grădiniţa cu Program Normal (GPN) „Piticot“ conducerea unităţii a propus realizarea unei singure grupe mici pentru anul şcolar viitor, deoarece anul trecut s-au înscris doar 40 de copii pentru cele două grupe pe care au vrut să le facă. „Acum avem deja 15 copii înscrişi pe cele 25 de locuri propuse, iar dacă vor fi solicitări vom suplimenta cu încă o grupă. Ne aşteptam să fie puţini candidaţi. Nu ştim cum de anul acesta avem mai multe cereri“, ne-a spus Maria Morari, directorul GPN „Piticot“.


Părinţii spun că nu au cu cine lăsa copiii acasă cât timp sunt la serviciu, iar plata unei bone presupune un efort financiar mai mare faţă de taxa la o grădiniţă cu program prelungit particulară. „Eu am vrut să iau o bonă pentru fiica mea cât sunt la serviciu, dar mă costă cam 500 lei pe lună. La grădiniţa particulară la care merge plătesc 100 euro pe lună şi sunt foarte mulţumită“, ne-a spus Mihaela C., inspector.      

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite