Suceava: Locurile în clasa I, ocupate deja

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sucevenii îşi explică graba prin faptul că vor să prindă loc pentru micuţi la şcoli bune sau la învăţători renumiţi.

Înscrierea preşcolarilor în clasa I, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, a debutat oficial ieri. Însă, părinţii suceveni s-au grăbit încă din toamna anului trecut să-şi înscrie copiii la şcolile preferate. Astfel, la începutul sezonului de înscrieri, peste 70% din locurile propuse la înscriere erau  deja ocupate.

„Avem peste 70% dintre locuri ocupate. Ne-am propus cinci clase I şi le vom ocupa fără probleme“, a spus Constantin Mărgineanu, directorul Şcolii „Ion Creangă“ din Suceava.  Cei care şi-au înscris copiii pentru clasa I încă din toamnă sunt părinţii care vizează locuri la şcolile bune din municipiu sau chiar anumite învăţătoare. Directorii ştiu de practicile părinţilor şi motivele pentru care aceştia vin încă din toamnă pentru a-şi înscrie copiii în clasa I, dar susţin că acceptă dosarele şi mai devreme. 

Sunt şi părinţi care au aşteptat startul legal de înscriere a micuţilor la şcoală. De exemplu, la Şcoala „Ion Creangă“ s-au prezentat ieri şase părinţi.  La alte şcoli, nu a călcat picior de părinte de săptămâni bune.

Goana după şcoli bune

„Nu a venit nimeni pentru înscriere de mult timp. Avem peste 100 de elevi înscrişi, pentru cele cinci clase propuse. Ştim cam ce părinţi se adresează şcolii noastre an de an şi cred că aceştia sunt cam toţi. Cei mai mulţi s-au înscris în luna februarie“, a precizat Dumitru Chiuariu, directorul Şcolii Generale nr. 10 Suceava.

Părinţii îşi explică goana după înscrierea în clasa I din dorinţa de a fi siguri că prind loc la o şcoală considerată bună sau la o învăţătoare renumită pentru rezultatele obţinute cu educaţia copiilor.  „Eu şi când mi-am înscris băieţelul la grădiniţă am fost cu un an înainte, pentru a prinde un loc la grădiniţa din zona locuinţei mele. Pentru clasa I voi proceda la fel. Îl voi înscrie în această toamnă pentru a intra la şcoală la anul. Toţi părinţii procedează la fel“, ne-a spus Olesia Siminiceanu, mamă. Pentru la toamnă s-au aprobat 421 de clase, pentru 7.888 elevi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite