Suceava: Filaret Moţco va fi înmormântat în weekend la Izvoarele Sucevei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia a început deja pregătirile şi intenţionează să organizeze o ceremonie religioasă  tradiţională la care vor participa toate neamurile din ţară.

Familia lui Filaret Moţco, angajatul ONU ucis la finalul săptămânii trecute în Afganistan, a început pregătirile pentru înmormântare, care va fi organizată în acest weekend, la Izvoarele Sucevei. Rudele vor neapărat să organizeze funeraliile după tradiţie, pentru că aşa şi-ar fi dorit Filaret.

„Vom face priveghiul şi înmormântarea după tradiţie, pentru că el ţinea tare mult la asta. Am dat deja comandă de pachete cu mâncare de post la o firmă din Câmpulung, pentru că am primit asigurări că ONU decontează toate cheltuielile acestea. Vom da de pomană colaci şi lumânări, cum se face la noi în sat“, ne-a spus Maria Maruseac, sora mai mare a lui Filaret.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al angajatului ONU va fi preluat de la Bucureşti de cei patru fraţi ai săi, Maria, Nicolae, Rodica şi Ion, care vor pleca cu trenul imediat ce vor afla ziua în care va fi repatriat. De acolo aceştia se vor întoarce cu avionul în Suceava. „Imediat ce primim răspuns că ajunge la Bucureşti pornim cu trenul încolo. Ni s-a spus că de acolo vom veni cu avionul până la Salcea, ca să ajungem repede“, a precizat Maria Maruseac. 

Citiţi şi: Suceava: Trupul lui Filaret Moţco va fi preluat de la Bucureşti de cei patru fraţi ai săi (VIDEO)

Suceava: Rodica Moţco: „Filaret a mai trecut pe lângă moarte de patru ori“

Mama lui Filaret Moţco: „De Paşte el mergea tot timpul la biserică să ducă coşul cu bucate la sfinţit, nimeni altcineva. Era o tradiţie străveche pe care o respecta cu sfinţenie“


Drumul comunal reparat pentru înmormântare

Casa natală a lui Filaret Moţcu se află  pe unul din zecile de dealuri din satul Izvoarele Sucevei, ascunsă  de civilizaţie. Primarul comunei, Mihail Mechno, a spus că până  să ajungă cortegiul funerar în localitate se lucrează  intens la îndreptarea drumului care duce la casa familiei Moţco pentru că, în condiţiile actuale, autoturismele nu ar putea ajunge acolo. „Au venit reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi s-au apucat deja să care piatră ca să îndrepte drumul de la casa familiei Moţco până la biserică, să-l facem practicabil“, a precizat primarul Mihail Mechno.

În cursul zilei de ieri, convoiul militar care transportă trupurile neînsufleţite ale celor şapte angajaţi ai ONU la familiile lor a poposit la Dubai, motiv pentru care repatrierea lui Filaret Moţco întârzie. Această informaţie a primit-o sora funcţionarului ONU, Maria, de la un prieten apropiat al lui Filaret care are legături la Bucureşti şi-i ţine la curent cu noutăţile.

Filaret Moţco va fi condus pe ultimul drum de toată familia, răspândită în întreaga ţară, dar şi de autorităţile locale şi sătenii din Izvoarele Sucevei. „Intenţia este să facem o înmormântare clasică. Să  fie înmormântat aici, la noi, că viaţa l-a dus printre străini şi acolo a câştigat moartea prematură. Măcar pe veci să rămână  printre noi, din generaţie în generaţie“, ne-a spus Maria Maruseac.

"Ne-a sunat azi (ieri, n.red.) un reprezentant al ONU să ne transmită condoleanţe. Aşteptăm să-l repatrieze ca să-l înmormântăm creştineşte“, ne-a spus şi Marius Maruseac, nepotul lui Filaret Moţco.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite