Cum putem înmulţi ficusul. Reacţia care ne arată că este „nefericit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ficusul este preferat în multe locuinţe FOTO: Getty Images
Ficusul este preferat în multe locuinţe FOTO: Getty Images

Primăvara este momentul propice să înmulţim ficusul, dacă această elegantă plantă ornamentală şi-a găsit loc în locuinţa noastră. Procedura este simplă, însă întreţinerea acestei plante necesită atenţie.

Ficusul, planta ornamentală care şi-a găsit locul în multe locuinţe, are câteva „pretenţii“ binecunoscute de iubitorii florilor pentru a se dezvolta bine. Se înmulţeşte, în schimb, relativ uşor, iar momentul propice este primăvara.

Ficusul din locuinţă trebuie ferit, atât cât se poate, de curenţii de aer, spun iubitorii acestei plante care are sute de specii. Are nevoie de un sol format dintr-un amestec de pământ pentru flori şi pământ de frunze, din doi în doi ani pământul necesitând reîmprospătare, ceea ce presupune transplantarea. Această operaţiune este indicat să se facă primăvara, tot primăvara fiind recomandată şi înmulţirea.

Ficusul se înmulţeşte prin butaşi, pe care îi obţinem tăind oblic o ramură de aproximativ 15 cm, sub ultimul nod, fie din vârf, fie din ramurile naturale. Specialiştii recomandă ramuri nu foarte tinere, pentru a-i permite plantei să producă rapid rădăcini. Butaşul astfel tăiat îl ţinem într-o stinclă transparentă cu apă, la o temperatură între 23 şi 28 grade Celsius, până când formează rădăcini şi îl putem pur şi simplu planta în ghiveci.

Tot primăvara putem executa şi lucrări de toaletare a coroanei, cu precauţia de a ne feri de contactul direct cu seva plantei, care este iritantă.

Excesele de orice fel îi dăunează

Ficusul nu are nevoie de foarte multă apă, provocându-i putrezirea rădăcilor, în schimb şi lipsa apei îi dăunează la fel de tare, semnele fiind îngălbenirea frunzelor. Vara poate fi udat chiar zilnic, dacă sunt temperaturi foarte mari, atunci când observăm că stratul de deasupra s-a uscat,folosind o cantitate moderată de apă. Putem folosi chiar apă de la robinet, pe care o lăsam câteva zile în vase deschise, pentru a se elimina clorul, precauţie valabilă în cazul tuturor plantelor.

Nici lumina directă nu-i este prielnică, deşi planta are nevoie de lumină, şi nici temperatura excesivă, ficusul dezvoltându-se armonios la temperaturi de până în 24 grade Celsius. Din jumătate în jumătate de an îl putem „ajuta“, spun iubitorii acestei plante, aplicându-i îngrăşământ lichid, însă cu precauţie, excesul ducând la căderea frunzelor. Acelaşi semnal îl dă planta şi atunci când este afectată de stres, iar relatările iubitorilor de flori despre dezvoltarea armonioasă a acestora în condiţiile în care li se vorbeşte şi sunt îngrijite cu dragoste chiar au suport în realitate.

Alţi inamici ai ficusului sunt afidele şi puricele alb, în acest caz fiind de ajutor sfatul specialistului din magazinele de produse fito-sanitare, care vă va recomanda tratamentul potrivit.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite