Sibiu: Tot mai mulţi elevi cer sfatul psihologilor şcolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele în dragoste, rezultatele şcolare slabe, neînţelegerile cu colegii sau cu familia şi, mai nou, problemele cauzate de criza economică sunt principalele motive pentru care tot mai mulţi elevi sibieni trec pragul cabinetelor psihologilor şcolari. În tot acest timp, Sibiul se confruntă cu o lipsă acută de persoanal specializat.

CITIŢI ŞI:

Elevii sunt experți la comunicarea în limba română

Şcolile "fură" startul la înscrile pentru clasa I

Două şcoli încep Bacalaureatul mai târziu, din lipsă de elevi

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul elevilor sibieni care solicită consiliere individuală din partea psihologilor şcolari a crescut în primul semestru al anului şcolar 2009-2010. „ În ultimul timp, elevii au căpătat tot mai multă încredere în psihologul şcolar. Au înţeles că în acesta poate găsi un ajutor de specialitate care poate să-l srijine în mod real în problemele sale, un sfătuitor de încredere, o a doua mamă, în anumite cazuri, Numărul copiilor care au cerut consiliere individuală în primul semetru a fost de 1.672, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut a fost de 1.545. Pe parcursul întregului an 2008-2009, psihologii au consiliat individual 3.466 de elevi, în cadrul a 8.798 de şedinţe“, ne-a spus Daniela Moldovan, director Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Sibiu.


Elevii sibieni, premiaţi la toate fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare
Afectaţi de criză
Probelemele pentru care elevii cer consiliere variază de la micile neînţelegeri cu colegii sau, până la depresii cauzate de lipsa părinţilor şi chiar de situaţia economică precară. „ Sunt copii cu probleme de adaptare sau probleme comportamentale, copii care trec prin diferite neînţelegeri cu familia sau au părinţii plecaţi în străinătate. Mai nou chiar, la cabinetele psihologilor vin copii dominaţi de problemele materiale ale familiei, care creează adevărate drame pentru că nu li se pot satisface nevoile, psihologii ajutându-i foarte mult să treacă peste“, spune şi Simona Cîmpean, coordonator al Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică.



Preocupaţi de viitor

„Orientarea şcolară şi profesională  este o problemă stringentă la elevii de clasele a VIII-a şi, în mod special a XII-a, aceştia manifestând un interes deosebit pentru realizarea acesteia la standarde cât mai înalte. Nu sunt diferenţe semnificative în problemele cu care se confruntă fetele şi băieţii, întâlnim în schimb diferenţe în modalitatea de expimare a acestora, fetele având o capacitate mai mare de a verbaliza mult emoţiile cu care se confruntă.“, ne-a spus Simona Crăciun, profesor psiholog în cadrul Colegiului Naţional „Octavian Goga“.

Număr insuficient de psihologi
În timp ce numărul elevilor care cer consiliere este în creştere, numărul psihologilor şcolari este mult sub necesar, în judeţul Sibiu. În total, sunt trei psihologi pentru copiii din ciclul preşcolar şi 39 pentru populaţia şcolară, în condiţiile în care un psiholog ar trebui să existe un psiholog la fiecare 400 depreşcolari şi câte unul pentru fiecare 800 de elevi.


Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite