Prejba 1974 – mărturii cutremurătoare despre tragedia în care au murit 42 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 3 zile înainte de sfârşitul anului 1974, un avion care mergea de la Oradea la Bucureşti s-a prăbuşi în munţii Lotrului. 42 de persoane, printre care şi părinţii naturali ai copilului de suflet al lui Ion Iliescu, dar şi soţia ambasadorului din Ghana, au murit în accident.

CITIŢI ŞI:

EXCLUSIV Scrisorile din închisoarea din Italia ale lui Romulus Mailat

20 de ani de închisoare pentru criminalul din Broscărie

În 29 decembrie 1974, într-o duminică neagră, 42 de destine s-au frânt după ce un avion de pasageri care circula pe ruta Oradea-Bucureşti s-a prăbuşit în munţii Lotrului. Adevărul vă prezintă în premieră mărturii inedite despre incidentul aviatic, precum şi fotografii de la locul tragediei.

„Ştiu că a fost într-o duminică. Noi eram în Păltiniş, la ski, şi ne sună să ne prezentăm de urgenţă la aeroport”, rememorează fostul salvamontist Liviu Miu începutul a trei zile de foc, ultimele din anul 1974. De la aeroport, au plecat iniţial cu un elicopter, fără să ştie locaţia exactă în care se prăbuşise avionul. Din cauza vremii însă, elicopterul s-a întors din drum.

„În timp ce stăteam la aeroport, că nu ştiam unde să plecăm, se primeşte un telefon la Consiliu că avionul a căzut la cabana Prejba, sub vârful Prejba. La cabana Prejba era o tabără de schi de copii, şi un profesor care avea grijă de ei, dimineaţa, pregătindu-se să iese pe pârtie, a auzit un zgomot mare de avion deasupra cabanei, a trecut în mod razant. Nu avea ce căuta acolo un avion – şi după câteva secunde nimic, linişte mormântală. Atunci omul a plecat pe jos, s-a dus în direcţia aia, nu a dat voie la copii acolo, şi acolo a văzut dezastrul.

Avionul era practic la 40 de metri sub vârf, era înfipt în zăpadă cu coada ruptă în sus”, îşi aminteşte Liviu Miu.

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO DE LA LOCUL TRAGEDIEI

Accident avion Prejba 1974

Au plecat până la urmă spre munţi cu maşini de armată, şi cu rucsacurile burduşite de eugenii şi portocale, luate în fugă din bufetul aeroportului, pentru că nu apucaseră să-şi ia mâncare.

„Culmea cu portocalele astea, că în momentul în care am ajuns acolo pe 40 de metri lungime şi pe 20 de metri lăţime erau numai portocale, că avionul căra un transport mare de portocale de sărbători”, povesteşte zâmbind fostul salvamontist.

Au parcurs o parte din drum cu maşinile de armată, apoi câteva ore pe jos, urcuş greu, prin zăpadă, au ajuns noaptea la canana Prejba iar a doua zi au început operaţiunea de recuperare a cadavrelor, cu dispoziţie clară, venită prin şefii de partid de la Nicolae Ceauşescu însuşi, ca victimele să ajungă la familii până de Revelion. 

„Era plin de securişti, noi le luam actele şi lucrurile de valoare, lănţişoare, inele, brăţări, ceasuri şi le puneam în pungi pe care le dădeam securiştilor. Victimele le luam şi apoi, pentru că aduseseră de la moara din Sibiu saci, băgam un sac în picioare şi un sac în cap, şi coseam cu nişte ace din alea mari cu aţă, şi soldaţii, cu tărgi făcute din ramuri de brazi, îi legau pe tărgi şi îi coborau jos, unde erau maşinile”, povesteşte Liviu Miu.

Printre victime salvamontiştii au găsit şi un bebeluş, care avea doar un an şi jumătate. „Era un fenomen foarte interesant – din cauza depresurizării bruşte, tot ce era cutie a explodat – nu era nicio valiză nepleznită în două, toate erau rupte, şi capetele tuturor erau crăpate, numai la copil nu – intersant fenomenul”, spune fostul salvamontist.

Victimele au fost duse ulterior la Medicină Legală, pentru identificare. Cel mai greu a fost în cazul femeilor, pentru că aveau actele în poşete, nu asupra lor, iar genţile se împrăştiaseră peste tot.

„A fost mai greu la femei, pentru că la bărbaţi s-au găsit în hainele lor, în îmbrăcăminte, actele de identitate, ne-a uşurat şi că aveam lista cu pasageri, cu datele lor, cu vârste. La femei a fost mai greu, cu poşetele, erau împrăştiate pe vreo 900 de metri rămăşiţele avionului, victimele”, rememorează Ilie Fleacă, fost şef al Biroului Criminalistic din cadrul Miliţiei judeţului Sibiu.

Printre cei care au murit în incidentul aviatic de la Prejba s-au numărat şi persoane cunoscute în perioada respectivă. Mihail Bujor Sion, ambasador în perioada respectivă, şi soţia lui Selina, părinţii copilului de suflet al fostului preşedinte al României, Ion Iliescu, şi-au pierdut atunci viaţa. „Veneau de la Oradea de la nu ştiu ce vânătoare de fazani, i-au găsit puşca, casca de vânătoare”, îşi aminteşte Liviu Miu.

În tragedie a murit şi soţia ambasadorului din Ghana, cadavrul acesteia fiind singurul recuperat cu un elicopter direct de la locul tragediei. „Avea vreo 7-8 valize pline cu combinezoane, dresuri de damă fine, plin cu săpunuri Rexona, stropite cu kerosen”, rememorează salvamontistul detalii ale uneia dintre cele mai grele intervenţii la care a participat în toată cariera.

Printre morţi a fost şi un actor de la teatrul din Oradea iar colonelul Ilie Fleacă şi-a recunoscut printre victime un coleg criminalist. „Am avut şi un coleg criminalist, de la Bucureşti, l-am recunoscut după pantaloni, că înainte fusesem la Braşov, la nişte convocări”, îşi aminteşte fostul şef al Biroului Criminalistic de la Sibiu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image

 





Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite