EXCLUSIV Scrisorile din închisoarea din Italia ale lui Romulus Mailat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul acuzat de moartea unei italience se ruga în închisoare pentru ai lui şi spera să-şi mai vadă mama în viaţă. Gândurile lui se îndreptau şi spre sora cea mai mică, pentru care vroia să strângă din banii câştigaţi muncind în închisoare.

În octombrie, se împlinesc patru ani de când un român ţinea prima pagină a ziarelor din România şi Italia. Romulus Mailat, un bărbat de etnic rromă din localitatea sibiană Avrig, era acuzat de agresarea şi violarea italiencei Giovanna Regianni. Femeia a fost găsită inconştientă intr-un sant de langa gara Tor di Quinto, iar dupa două zile a murit.

Deşi Mailat s-a declarat nevinovat, Inalta Curte de Casaţie de la Roma a decis condamnarea la inchisoare pe viaţă a acestuia, decizia fiind definitivă.
Acasă la Romulus Mailat, în localitatea sibiană Avrig, nu se mai ştie nimic de el de ceva vreme, de când mama lui şi-a pierdut telefonul mobil în care aveau numărul avocatei din Italia. Singurele amintiri sunt câteva scrisori trimise de Mailat când era deja după gratii.
Într-una dintre ele, bărbatul îi reproşează mamei că nu i-a mai răspuns la epistole. ”Nu ştiu de ce te-ai supărat pe mine, nu mai vrei să răspunzi la scrisorile pe care ţi le-am trimis tu Mică. Nu mi-ai dat niciun răspuns că eu am aşteptat şi aştept notiţă de acolo de la voi dar văd că ochii nevăzuţi se uită. Eu nu v-am uitat şi mă rog lui Dumnezeu să vă dea sănătate şi tot ce vă doriţi în viaţă”, scrie Mailat.

Romulus Mailat: ”Eu sunt distrus cu totul”
Într-o altă scrisoare, bărbatul spune că este şocat după ce a primit verdictul, de închisoare pe viaţă, şi se interesează de Tincu, tatăl său vitreg, şi de Ionela, cea mai mică dintre surori. ”Eu sunt distrus cu totul că poate ai auzit ce pedeapsă mi-au dat la apel. Voi cum o duceţi, cum vă înţelegeţi acasă, Tincu ce face, este sănătos? Mai mergeţi la Adunare? (La biserica penticostală, n.r.).Transmite-i multă sănătate lui Tincu.
Mica Ionela este sănătoasă? Acum este mare, spune-i că îmi este dor de ea, să fie cuminte şi să te asculte şi pe dumneata. Şi dacă îmi dai răspuns la scrisoare să-mi dai numele lui Ionela tot că de aici pot să-i pun nişte bani pe numele ei (...) când creşte să poată să facă ce vrea, că eu aici am tot ce îmi trebuie că am ieşit la lucru în puşcărie”, scrie Mailat într-o altă scrisoare.

Se întoarce la credinţă
Emoţionantă este o felicitare trimisă de sărbători, în care spune că speră să-şi mai vadă mama în viaţă şi în care vorbeşte despre întoarcerea la credinţă.

”De aici din Italia vă trimit o mică felicitare care sper să vă bucure, măcar atât că mai mult nu se poate. Şi te rog să nu te mai superi şi să nu te mai necăjeşti că nu poţi face nimic doar bunul Dumnezeu poate face lucruri mari. Şi Dumnezeu să mi te ţie în putere şi să-ţi dea sănătate să te mai văd în viaţă, că nu se ştie când te mai văd. Vă iubesc pe toţi şi îmi este dor de voi, stau şi plâng în cameră şi mă gândesc la voi, mai ales la tine Mică şi la sora mea Ionela, şi plângând fac această felicitare.
Eu am fost pus de prea multe ori să mă întorc la Dumnezeu dar eu n-am băgat de seamă şi acum îmi pare rău că l-am minţit pe Dumnezeu dar nu l-am minţit pe el m-am minţit pe mine. Vă rog să mergeţi la adunare şi rugaţi-vă şi pentru mine”, scrie Mailat în felicitare.

Vecinii sunt şi acum şocaţi
Deşi au trecut aproape patru ani de la evenimentele din Italia, prietenii bărbatului sunt şi acum şocaţi. ”Era un om cumsecade, un băiat bun, care nu făcea rău la nimenea. Eram foarte buni prieteni, nu era un om rău, n-a făcut nimic rău, niciodată. Când am aflat, parcă eram inconştient, nu ştiam ce se întâmplă. Nu are cum să fie vinovat, nu ştiu cum l-au băgat, ce s-a întâmplat, cred că plăteşte el pentru alţii”, a povestit Ghiocel Vasilaş, un prieten al lui Mailat.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite