Petra Keresztes moderează Festivalul Ars Hungarica la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petra s-a îndrăgostit de Sibiu la prima vedere
Petra s-a îndrăgostit de Sibiu la prima vedere

Petra Keresztes lucrează în cadrul Biroului Cultural Maghiar din Sibiu şi de câţiva ani se ocupă atât de organizarea cât şi de moderarea Festivalului Internaţional Ars Hungarica. Este sibiancă prin adopţie, oraş de care s-a îndrăgostit încă din primele zile de facultate.

CITEŞTE ŞI:

Ioan Bondrea vrea să adune la un loc toate facultăţiile de inginerie din ţară

Liliana Popescu duce fotografia sibiană în lume

Erica Scherer: „Eu sunt pentru pacient, nu el pentru mine”

PROFIL:
Născută: 17 octombrie 1984, Târgu Mureş
Studii: Facultatea de Limbi Moderne Aplicate, ULBS
Familie: căsătorită, un băieţel

Petra Keresztes este orginară din Târgu Mureş şi a ajuns la Sibiu în anul 2003, la studii. A ales să urmeze cursurile Universităţii „Lucian Blaga” şi n-a regretat nici măcar o clipă. S-a îndrăgostit de Sibiu din prima clipă şi spune că şi în ziua de astăzi consideră că Sibiul este unul dintre cele mai frumoase oraşe din România.

„Am terminat Liceul „Bolyai Farkas” din Târgu Mureş  şi în 2003 am fost admisă la Universitatea „Lucian Blaga”, aşa am ajuns la Sibiu. A fost dragoste la prima vedere! În acel moment pentru mine Sibiul era un oraş complet diferit faţă de tot ce cunoscusem, era un oraş plin de surprize şi provocări. Ca să vă dau un exemplu, perioada în care am fost studentă a fost una dintre cele mai frumoase din viaţa mea dar am avut parte şi de exeperienţe puţin şocante când colegii mei au crezut la început că am venit la Sibiu cu bursă de studiu din Ungaria. Le-am explicat că lucrurile nu stau deloc aşa, ba chiar le-a spus câteva lucruri despre istoria României. Şi pentru mine erau foarte multe lucruri noi, venind dintr-un oraş unde predominau maghiarii. Dar tocmai asta  a făcut ca experienţa să fie şi mai frumoasă, am demonstrat că o altă cultură este ceva deosebit de frumos. Multiculturalitatea este cea mai definitorie caracteristică a Sibiului”, crede Petra Keresztes.

Biroul Cultural Maghiar şi Ars Hungarica

Comunitatea maghiarilor din Sibiu este unită aşa că i-a fost uşor Petrei să ajungă la Biroul Cultural Maghiar şi să ia parte la proiectele lor culturale. Aşa a început să lucreze pentru Birou iar în 2006 Petra a devenit chiar preşedinta studenţilor maghiari din Sibiu.

“Am început să organizez balul bobocilor, excursii, evenimente culturale, apoi am devenit referent de presă şi în 2007 moderatoare a Festivalului Ars Hungarica”, povesteşte Petra. În 2007 Săptămâna Maghiară a fost proiect oficial în cadrul Capitalei Culturale Europene şi a reunit peste 500 de evenimente. “În Sibiu am găsit pasiunea mea, festivalul Ars Hungarica! Scopul acestui festival este de a promova minoritatea maghiară din Sibiu şi de a arăta lumii că o comunitate atât de mică poate să prezinte lumii cultura, obiceiurile şi istoria ei, dând astfel o culoare în plus oraşului”, spune Petra.

Anul acesta Ars Hungarica se desfăşoară între 25 şi 28 noiembrie şi reuneşte zeci de evenimente culturale de cea mai înaltă calitate, evenimente la care Petra a lucrat aproape un an de zile. Spre exemplu, în cadrul Ars Hungarica anul acesta veţi putea vedea în Piaţa Mică o expoziţie unică de fotografii uriaşe sau asista la o prezentare de modă la Sala Thalia.

“Lucrăm cam de jumătate de an la pregătirile propriu-zise dar ideile şi planurile le avem cu un an înainte. Doar că nu le putem face publice din cauza eventualelor schimbări de program ale invitaţilor”, mai spune Petra Keresztes.



Ce-i place:


“Îmi place foarte mult să-mi răsfăţ soţul şi băieţelul meu de zece luni, Peter Zsolt. Îmi mai place la nebunie să fiu moderatoarea Ars Hungarica, să călătoresc şi nu pot refuza niciodată ciocolata”, spune Petra.

Ce nu-i place:

Petra Keresztes

“Nu-mi plac oamenii fără demnitate, cei cu prejudecăţi şi oamenii care-şi pierd respectul de sine din cauza unor prostii sau gelozii”

Care e locul tău preferat din tot Sibiul?
Piata Mare, fără îndoială!

După părerea ta, ce face oraşul special?
Sibiul este un oraş cunoscut peste tot pentru multiculturalitate şi de aceea în ochii mei este special. Multiculturalitatea face să sporească farmecul oraşului iar Biroul Cultural Maghiar ar dori să aducă un aer în plus în oraş, să arate tuturor cât de frumoasă este cultura noastră şi că a fi special este ceva de apreciat.

Ce n-ar trebui să ratez anul acesta la Ars Hungarica?
Concertele Duna Gala şi formatia 3+2.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite