Liliana Popescu duce fotografia sibiană în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liliana Popescu organizează Salonul Internaţional de Artă Fotografică de la Sibiu de şapte ani, timp în care evenimentul a ajuns unul de renume mondial. Când nu se ocupă de organizarea salonului Liliana Popescu se relaxează mergând la spectacole de dans sau concerte de jazz.

CITEŞTE ŞI:

Erica Scherer: „Eu sunt pentru pacient, nu el pentru mine”

Ioan Bondrea vrea să adune la un loc toate facultăţiile de inginerie din ţară

Alexandra Elena Todoran este cea mai harnică mămică din Sibiu

Profil:
Născută: 23 aprilie 1969, Sibiu
Studii: doctorat Universitatea Lucian Blaga
Familie: necăsătorită

Fotoclubul sibian Oriziont a luat naştere în 1973 sub atenta îngrijire a celebrului artist fotograf Gheorghe Lăzăroiu. În 1982 Gheorghe Lăzăroiu organiza la Sibiu prima ediţie a Salonului Internaţional de Artă Fotografică de Sibiu, un eveniment care avea apoi să crescă, devenind unul de renume mondial. 1982 salonul a fost primul de acest gen organizat în Transilvania. Ajuns la o venerabilă vârstă în anul 2003 Gheorghe Lăzăriu a solicitat ajutorul Lilianei Popescu în organizarea salonului. De atunci şi până în prezent la conducerea organizării Salonului s-a aflat Liliana Popescu. “În 2003 a fost prima ediţie în care m-am implicat şi eu în organizarea, la solicitarea domnului Lăzăroiu. Atât eu cât şi ceilalţi colegi ai mei am avut un şoc în acel an pentru că în prefaţa albumului domnul Lăzăroiu a scris că “a venit timpul să mă retrag şi să las salonul pe mâna celor tineri”. A fost un moment care m-a contrariat, pentru toţi a fost ciudat să vedem că vrea sărenunţe la salon. I-am spus cu toţii încă de pe atunci că nu va putea renunţa niciodată şi că va rămâne pentru totdeauna director onorific”, povesteşte astăzi Liliana Popescu. Doi ani mai târziu Gheorghe Lăzăroiu avea să treacă la cele veşnice.

A crescut de la an la an

În momentul în care Liliana Popescu a preluat organizarea Salonului Internaţional de Fotografie de la Sibiu evenimentul avea deja un renume pe plan internaţional. “De atunci noi am încercat să menţinem acest renume şi să-l creştem. În 2007 am reuşit performanţa de a face ca Salonul de la Sibiu să fie cotat cu cinci stele de Federaţia Internaţională de Artă Fotografică, nivel maxim pe plan european”, spune Liliana Popescu. Toată lumea a căzut de acord că ediţia din acest an a fost cea mai bună de până acum. “Ca şi nivel, anul acesta, şi nu o spun eu o spun profesioniştii care au venit la Sibiu pentru Salon, nivelul a fost mult mai ridicat decât în alţi ani. O mare reuşită a acestui an a fost aceea că salonul a reuşit să treacă de evaluarea Photographic Society of America (Societatea Americană de Fotografie) – cea mai mare reţea fotografică la nivel mondial.Când am aflat că am trecut evaluarea lor am primit şi o scrisoare de felicitare din partea Societăţii în care eram anunţaţi că suntem primii din România care intrăm în reţea”, mai spune cu mândrie Liliana Popescu.

Pregătiri pentru Salonul următor


Deşi abia s-a încheiat cea de-a XIV-a ediţie a Salonului de Artă Fotografică de la Sibiu Liliana Popescu a început deja pregătirile pentru ediţia din 2012. “Salonul se organizează la fiecare doi ani şi trebuie să ne apucăm încă de pe acum de treabă pentru următoarea ediţie. Trebuie să găsim de comun acord cu fotografii din Sibiu o temă pentru ediţia următoare şi să strângem legătura creată cu Societatea Americană de Fotografie, care are nişte standare foarte înalte”, mai spune Liliana Popescu.

Ce-i place:
Liliana Popescu este pasionată, pe lângă fotografie, de muzică şi dans. “Îmi place dansul foarte mult. Merg adesea, atunci când am timp liber bineînţeles, la spectacole de dans sau la concerte de jazz”, spune Liliana Popescu.

Ce nu-i place:
Cât priveşte oraşul Sibiu, sunt puţine lucruri pe care Liliana le-ar schimba, sau care o nemulţumesc. Nemulţumiri apar când vine vorba despre oameni. “Ce nu-mi place mie este legat de caracterul oamenilor. Mă deranjează foarte mult minciuna şi falsitatea”, spune Liliana.


Se face fotografie în Sibiu? Sunt interesaţi sibinii de fotografie?
Da, se face fotografie în Sibiu. Daniel Bălţat, care se şi află în conducerea Fotoclubului Orizont, are o şcoală de fotografie care funcţionează foarte bine. În ziua de astăzi este mult mai uşor să faci fotografie, tehnica digital a facilitate mult accesul oamenilor.

Ajută sau nu tehnica digitală?
Corect este că tehnica digital facilitează accesul oamului obişnuit la fotografie. Şi este şi mai ieftin în acest mod. Folosind acestă tehnică cei care nu au cunoştiinţe de fotografie cu timpul reuşesc să observe diferenţe între o imagine proastă şi una bună.

Unde pot vedea sibienii cele mai bune lucrări ale Salonului din acest an?
Expoziţia Salonului poate fi vizitată în sala expoziţională a Primăriei Sibiu de luni până vineri între orele 9 – 17, iar sâmbăta şi duminica între orele 9 – 13.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite