Arhiepiscopie: Slujbă scurtă pentru Mădălina Manole, în afara bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că a fost vorba despre o sinucidere, cazul Mădălinei Manole va fi discutat de mai marii Bisericii Ortodoxe Române, care vor stabili şi modul în care va fi înmormântată.

UPDATE Mircea Stănescu, care s-a omorât anul trecut, a fost înmormântat cu dispensă de la Arhiepiscopia Bucureştilor

Anul trecut, adevarul.ro scria într-un amplu articol despre cazul înmormântării sinucigaşilor, după ce fostul deputat Mircea Stănescu, fiul cunoscutului jurnalist Sorin Roşca Stănescu, fusese îngropat cu o slujbă religioasă “ mai extinsă”, la cererea familiei. Pentru slujba "extinsă", Arhiepiscopia Bucureştilor a dat o dispensă. „A fost o abordare pastorală pentru mângâierea familiei. S-a ţinut cont de faptul că Mircea Stănescu şi-a luat viaţa din cauza remuşcărilor după accidentul produs. Am avut de a face cu o dramă a acestei persoane”, afirma anul trecut purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica.  De cealaltă parte, sociologul Marius Pieleanu afirma că în istoria Bisericilor Catolice şi Ortodoxe au mai existat astfel de derogări, care s-au făcut în funcţie de “importanţa simbolică a persoanei care s-a sinucis”. Vezi aici detalii despre cazul Mircea Stănescu, dar şi despre chestiunea îngropării cu slujbă religioasă a celor care şi-au luat viaţa?

CITIŢI ŞI:

Biserica Ortodoxă: Cei care se sinucid refuză Raiul!

Laurenţiu Cazan despre Mădălina Manole: „Orice artist şi-ar dori uneori să îşi tragă un glonţ în cap"

Exclusiv SMS-ul scris de Madalina Manole înainte de a muri: "Îmi pare rău, dar nu mă mai suport fizic"

Expert în pesticide: "Furadanul este interzis în România din 2008. Nu-mi explic de unde l-au procurat"

Conform regulilor bisericeşti nimeni nu are dreptul de a curma o viaţă, în afară de Dumnezeu, nici măcar viaţa proprie. Dacă se dovedeşte că s-a sinucis, Mădălina Manole a încălcat această regulă.

Preoţii spun că atunci când este vorba despre o sinucidere preotul paroh şi cea mai înată faţă bisericească din Episcopie trebuie să analizeze situaţia şi să decidă modul în care va fi înhumat trupul persoanei în cauză.

Psiholog criminalist, despre cazul Mădălina Manole: „Ceva nu se leagă"

Reprezentanţii Mitropoliei Ardealului spun că în cazul Mădălinei Manole preotul paroh şi Patriarhul BOR trebuie să ia această decizie. "Nu există o regulă generală privind înmormântările în cazurile de sinucidere. Preotul paroh de acolo trebuie să ia legătura cu episcopul locului, deci în cazul de faţă chiar cu Patriarhul Bisericii. Se face o comisie, se analizează mai multe aspecte, dacă a avut antecedente, dacă a avut probleme psihiatrice, se face un dosar întreg şi abia apoi se ia o decizie privind înmormântarea. La Mădălina poate fi un caz, probabil că se va face o slujbă redusă fiind vorba despre o sinucidere", a declarat părintele Constantin Necula, consilierul mass-media al Înalt Prea Sfinţitului Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Potrivit anchetatorilor, Mădălina Manole s-a sinucis înghiţind extrem de toxică pe bază de carbofuran, cunoscută sub denumirea comercială de Furadan. Produsul este destinat tratamentului culturilor de porumb, cartof, floarea soarelui, soia sau sfeclă de zahăr.

Mădălina Manole va fi omagiată în cadrul Festivalului de la Amara

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite