David Marian Răulea este campionul în scaun cu rotile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă e imobilizat într-un scaun cu rotile, David nu s-a dat bătut şi a făcut performanţă la competiţii sportive pentru persoane cu dizabilităţi.

CITIŢI ŞI:

Cotizo Draia luptă zi de zi să salveze vieţi

Adrian David și-a transformat dragostea pentru munte în meserie

La 12 ani, viaţa lui David s-a schimbat după ce un accident l-a lăsat paralizat pentru o perioadă şase luni de zile. „M-am urcat pe un stâlp de înaltă tensiune şi de la căzătura respectivă am rămas paralizat 6 luni, după care am început să îmi simt membrele inferioare. Nu pot să merg, muşchii s-au atrofaiat, încheieturile sunt distruse”, povesteşte David. A urmat o perioadă de cinci ani în care a stat cea mai mare parte a timpului internat în spital, pentru şedinţe de recuperare, timp în care mama lui i-a stat alături.  „Mama a demisionat din slujba pe care o avea şi a devenit însoţitorul meu. În tot acest timp, de cinci ani, a stat internată cu mine, în spital. De-aceea nu am simţit această perioadă ca fiind foarte grea”, spune David.

Prima competiţie, la 19 ani

Chiar dacă era imobilizat într-un scaun cu rotile, s-a ambiţionat şi a vrut să demonstreze că handicapul nu înseamnă o viaţă trăită în izolare A început să participe la competiţii sportive pentru persoanele cu dizabilităţi, şi în scurt timp au apărut şi rezultatele. Are în palmares un titlu de campion naţional la atletism, obţinut în 1997, pentru ca un an mai târziu să devină dubluvicecampion naţional la aceeaşi competiţie. Cea mai importantă competiţie la care a luat startul este maratonul Londrei din 2002, la care a participat cu ajutorul unui prieten. „Sportul pentru mine a fost o rampă de lansare. M-a scos în lume, am văzut o altă faţă a persoanei cu dizabilităţi în fotoliu rulant şi am văzut că se pot face multe activităţi despre care eu nu ştiam. Nu ştiam că se poate face sport, nu ştiam că se poate conduce o maşină la momentul respectiv. Mi-a deschis puţin ochii, am văzut o altă lume”, povesteşte David.

Lecţii de viaţă în scaun rulant

Competiţiile au început să fie mai rare în momentul în care David s-a angajat. Prima slujbă a fost într-un supermarket din Sibiu, unde a făcut facturi şi unde a rămas timp de patru ani, după care s-a angajat pe acelaşi post la o firmă de internet. Problemele de sănătate l-au forţat însă să se pensioneze. „Am avut, şi am în continure, o problemă de sănătate. Nu pot să stau foarte mult în foltoliu, am o problemă de oase la şolduri şi am nişte dureri care mă împiedică să stau prea mult pe scaun. De aceea m-am pensionat. Nu am vrut personal, dar am fost conştient că nu se mai poate şi am renunţat”, spune David. A rămas, însă, aproape de oameni, fiind instructor voluntar la fundaţia Motivation din Sibiu, unde încearcă să fie un sprijin pentru cei cu probleme similare cu a lui

Ce îi place

David mărturiseşte că este pasionat de maşini şi îi place să conducă. „Îmi plac maşinile foarte mult. Am simţit că am realizat ceva foarte important când am reuşit să iau permisul de conducere. La fundaţia la care lucrez în prezent eu sunt şoferul”, spune David.

Ce nu-i place

De cealaltă parte, spune că nu-i plac indiferenţa oamenilor, şi nici lucrurările făcute pe jumătate. „Nu îmi place să fac un lucru pe jumătate. Nu sunt perfecţionist, dar îmi place să fac lucrurile cât mai bine, cât mai responsabil”, spune David Marian Răulea.

Întrebări şi răspunsuri

Cum eşti văzut de ceilalţi?

Personal, am ajuns la un nivel unde relaţia cu lumea, chiar dacă nu este bună, nu mă mai deranjează. Îmi dau seama că văd doar un fotoliu, o persoană cu handicap. 

Ai avut sprijin din partea prietenilor?

Prietenii mi-au dat avânt. Am avut noroc de prieteni buni pe care îi am alături de mine şi în prezent. Mergem în aceleaşi locuri împreună, nu iau ca o greutate faptul că eu sunt în scaun cu rotile.

Cât de mult te-a ajutat sportul în viaţă până acum?

Sportul m-a ajutat foarte mult. Am reuşit să îmi dovedesc mie şi lumii că pot face anumite lucruri pe care le poate face şi un om sănătos.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite