Cotizo Draia luptă zi de zi să salveze vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotizo este medic de medicină de Urgenţă de 13 ani, şi timp de 7 ani a fost şi medic coordonator în cadrul SMURD Sibiu.

CITEŞTE ŞI:

 Primul centru de permanenţă se deschide în septembrie în Sibiu

Sibienii sunt puţin mai sănătoşi decât restul românilor

După 13 ani de muncă ”la foc continuu”, în cea mai solicitantă specializare, şi anume medicina de urgenţă, Cotizo zâmbeşte şi se declară un om norocos, pentru faptul că, în fiecare zi, vine la serviciu cu plăcere. ”Îmi place foarte mult, mi-a plăcut întotdeauna. Nu înţeleg oamdenii care spun că merg la ”scârbici”, eu merg cu plăcere la serviciu”, spune Cotizo, zâmbind. A ajuns la medicina de urgenţă ”din întâmplare”, atunci când a intrat în rezidenţiat, şi recunoaşte acum, râzând, că jumătate din rezidenţiat s-a gândit să-şi schimbe specializarea. În 1997 însă, a prins o bursă de o lună la Târgu Mureş, iar printre profesori s-a numărat şi un specialist care a ajuns ulterior raportor la Parlamentul European pe probleme de medicină de urgenţă, dar şi medicul Raed Arafat. ”În luna accea mi-am dat seama ce înseamnă acest sector, de fapt”, rememorează Cotizo Draia.  

7 ani, coordonator la SMURD


La finalul rezidenţiatului, a participat la un concurs la nivel naţional, la Bucureşti, ”unde am avut surpriza plăcută să ies primul”, şi a optat pentru Sibiu fiind, din 1 aprilie 1998, medic în cadrul Unităţii Primiri Urgenţe. În 2003, a răspuns unei noi provocări, odată ce pe SMURD s-a introdus o linie de gardă cu medici din Urgenţa Spitalului Judeţean, serviciul funcţionând până atunci doar cu studenţi la medicină. Timp de 7 ani, din 2003 şi până în 2010, a fost medic coordinator al SMURD-ului la Sibiu, iar din perioada respectivă nu va uita cu siguranţă niciodată o intervenţia avută la Apoldu, la linia de cale ferată. Echipajul SMURD a ajuns la un accident cumplit, cu 4 victime, dintre care trei morţi, cel de pe locul din dreapta decapitat iar cel din spate, rupt efectiv în două. Miraculos, o fată de 12 ani, aflată pe bancheta din spate, a supravieţuit, ea fiind luată cu elicopterul şi dusă la Târgu Mureş chiar de către medicul Raed Arafat. 

Pasionat de motoare

În afara serviciului, Cotizo este un pasionat al motocicletelor, dar şi scriitor de literatură science-fiction. Are un Suzuki Savage, cumpărat ”când am început să câştig mai bine, cu împrumut la bancă”, iar din întâmplările memorabile cu motorul prima care îi vine în minte este una petrecută pe defileul Jiului. ”Am reuşit să scap dintr-o întâlnire cu un TIR, m-am strecurat între TIR şi peretele de stâncă, pe defileul Jiului, manevră pe care o recomand oricui, cu condiţia să scape”, spune Cotizo, cu acelaşi simţ al umorului, o altă calitate pentru care este recunoscut.  

Ce-i place

În afara Urgenţei, Cotizo este un împătimit al muzicii rock, şi ascultă de asemenea cu plăcere şi muzică simfonică. Şi este un fan declarat Coca Cola. ”Prefer Coca-Cola rece, îmi place să beau lapte şi ceaiuri, de toate felurile”, spune zâmbind medicul sibian.

Ce nu-i place

De cealaltă parte, urăşte munca de rutină şi nu-şi ascunde antipatia pentru cei aflaţi în prezent la conducerea ţării. ”Aş prefera să nu fac muncă de rutină, nu suport manelele şi nu agreez muzica populară”, adaugă medicul Cotizo Draia.

Întrebări şi răspunsuri

Ce modele ai, în plan profesional?

În primul rând profesorul Zeno Popovici, pentru că era foarte bun ca şi chirurg de urgenţă, apoi medicul Radu Ciuchendea, cu care am făcut internele în timpul rezidenţiatului, medicul Valeriu Moga de pe cardiologie şi medicul Petru Veştemean, de pe ATI.

Ce crezi că ar trebui schimbat la noi, în sistemul de urgenţă?

Cred că ar trebui regândit sistemul de urgenţă, ca să nu cadă în desuetitudine, în a deveni “dispensarul poporului”. Medicul urgentist trebuie să rămână un cadru de elită.

Ţi-e dor de SMURD?

În condiţiile în care funcţionează în momentul ăsta-deloc.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite