Adrian David și-a transformat dragostea pentru munte în meserie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A pus prima data schiurile în picioare la 5 ani, mulţi ani a fost salvamontist şi paramedic voluntar iar din 2006 conduce Serviciul Public Salvamont Sibiu.

Citiţi şi:

Sorin Bărbat,poliţistul care este zi de zi este pe urmele infractorilor

Virgil Cristea şi-a transformat pasiunile în adevărată artă

”De la 5 ani sunt pe schiuri”, spune zâmbind şeful salvamontiştilor sibieni, în timp ce răsfoieşte zeci de fotografii de la intervenţii dificile sau aplicaţii spectaculoase.

Pasiunea i-a fost cultivată de mic copil de tatăl său, care în anii 70 era arbitru de schi, şi a rămas la fel de vie şi astăzi când, chiar dacă de 5 ani este şef de serviciu, continuă să meargă la intervenţii alături de oamenii săi.

În 1987, Adrian David devenea membru al unui club de turism din Cisnădie, iar cel care se ocupa de respectivul club i-a dus la alpinism. Alpinismul i-a deschis calea spre cariera de salvamontist, iar acum se mândreşte cu aproximativ 100 de intervenţii la activ, doar la Salvamont. Până în 1998 a fost salvamontist voluntar, după care a devenit angajat cu acte în regulă la Salvamont Sibiu, serviciu pe care îl conduce din noiembrie 2006.

Îi place că este un domeniu care îmbină frumos mai multe discipline, respectiv alpinismul, orientarea turistică, schiul şi bineînţeles tehnicile de prim-ajutor şi spune că nimic nu se compară cu satisfacţia pe care ţi-o dă o intervenţie reuşită. Îşi aminteşte cu plăcere de o intervenţie din anul 2008, când la Bâlea un turist a fost prins de avalanşă. ”Nu circula telecabina, aveam sus colegi foarte tineri, cu puţină experienţă. Am mers cu snowmobilul până într-un punct, şi de acolo pe jos. Am vorbit cu el la telefon, a fost o întâmplare fericită, am reuşit să-l găsim şi şi-a revenit”, povesteşte
Adrian David.

Paramedic voluntar la SMURD

Cu aceeaşi dăruire cu care îşi face meseria de salvamontist a lucrat, timp de opt ani, la SMURD Sibiu, unde a fost paramedic voluntar din 2000 până în 2008. A început cu un curs de asistenţă medicală de urgenţă la Târgu Mureş, au urmat sute de intervenţii, iar cu foştii colegi de la SMURD are şi acum o relaţie de colaborare extraordinar de bună. Îşi aminteşte şi acum de una dintre ultimele gărzi la SMURD când, după o dimineaţă în care au intervenit la un incendiu, un stop cardio-respirator, o persoană prinsă sub un mal de pământ şi una căzută de la înălţime, a urmat o după-amiază cu un accident rutier cumplit la Săcel, cu patru victime, în care a murit o tânără de doar 17 ani, însărcinată în 7 luni.  

Puţini sunt însă cei care ştiu că un domeniu ”de suflet” al şefului de la Salvamont este medicina veterinară, sector pentru care s-a pregătit urmând un liceu de profil şi în care a lucrat timp de 14 ani, din 1984 şi până în 1998, atât în dispensar cât şi în laborator.

Ce-i place

Atunci când are un pic de timp liber, şeful Salvamontului spune că preferă să-l petreacă tot pe munte, la ski. De asemenea, merge cu plăcere cu bicicleta, citeşte sau se uită la un film bun şi, nu în ultimul rând, îi face plăcere să gătească.

Ce nu-i place

De cealaltă parte, îl deranjează foarte tare turiştii care nu respectă natura. ”Nu-mi place mizeria de la munte. E foarte multă mizerie, din păcate turiştii nu respectă muntele, acum invazia de ambalaje veste nimicitoare”, spune Adrian David.

Întrebări şi răspunsuri

Ce avantaje majore aveţi acum, de care nu vă bucuraţi în urmă cu câţiva ani?

Marele avantaj este faptul că avem acces la salvarea aeriană, printr-un protocol încheiat cu Ministerul Administraţiei şi Internelor – Inspectoratul General de Aviaţie. Se zboară imediat ce dăm apelul, şi este un mare avantaj pentru cei care suferă, pentru că primesc repede asistenţă medicală şi ajung în cel mai scurt timp la spital.

Dar din punct de vedere al celor care merg pe munte, s-a schimbat ceva?

Faţă de anii trecuţi, turiştii sunt mult mai bine echipaţi, şi asta a determinat o scădere a numărului de accidente grave.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite