Virgil Cristea şi-a transformat pasiunile în adevărată artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din mâinile iscusite ale fostului locotenent-colonel de Jandarmerie au ieşit peste 200 de tablouri şi peste 450 de ştampile.

Citiţi şi:

Omul care ţine sus ştacheta baschetului sibian la CSU

Horaţiu Floca este omul care a lăsat televiziunea pentru baschet

Câteva ore petrecute în compania lui Virgil Cristea înseamnă baterii încărcate cu energie şi bună-dispoziţie, zâmbet cât încape şi bucuria de a descoperi un om care, dincolo de job, a ştiut să-şi cultive două pasiuni frumoase la nivel de artă. Fost locotenent-colonel în cadrul Jandarmeriei sibiene, acum pensionat, Virgil Cristea a surprins cele mai importante evenimente ale Sibiului, dar şi clădirile istorice şi personalităţile oraşului, într-o colecţie impresionantă de ştampile, peste 450 până în acest moment. Iar când nu munceşte migălos, cu atenţie şi suflet mult, la realizarea unei ştampile noi, Virgil Cristea se aşează în faţa şevaletului, împins de cea de-a doua pasiune a vieţii lui, şi anume pictura. Până acum, de sub pensulele mânuite cu măiestrie, au ieşit peste 200 de tablouri.

Istoria Sibiului, imortalizată în ştampile

”N-a fost eveniment social, politic, cultural, istoric, în Sibiu, să nu fie imortalizat”, spune Virgil Cristea, cu mândrie, în timp ce răsfoieşte machete de ştampile şi plicuri dedicate unor momente aniversare unde, lângă timbrul special creat, se regăseşte şi o ştampilă creată de el. E singurul din Sibiu care face aşa ceva, şi se pregăteşte ca, în curând, să-şi pună povestea muncii de aproape trei decenii în paginile unei cărţi. ”Prima dată schiţez în creion, apoi caut varianta optimă, care reprezintă cel mai bine evenimentul respectiv. Mă străduiesc, pentru că imaginea trebuie să vorbească. Apoi, fac totul în tuş, pe calc, după care macheta pleacă la Bucureşti, pentru aprobări. În final, apare pe plicuri personalizate, cu evenimente, personalităţi, edificii, în concordanţă cu poza de pe plic şi cu timbrul”, explică locotenent-colonelul (r) Virgil Cristea. 

A pictat peste 200 de tablouri


Despre cea de-a doua pasiune a sa, şi anume pictura, vorbesc în primul rând tablourile răspândite peste tot, pline de culori vii, de căldură, de lumină. Pasiunea şia descoperit-o în liceu, iar acum povesteşte amuzat cum l-a desenat la început pe Eminescu, dar şi cum făcea portretele profesorilor, la ore, pe manualele şcolare. Primul tablou adevărat în ulei, o reproducere după o pictură a lui Grigorescu, l-a făcut în 1968, iar pasiunea, rămasă vie de-a lungul anilor, l-a ajutat să depăşească un moment extrem de greu, acela în care şi-a pierdut soţia. ”Am uitat de greutăţile vieţii, de necazuri, de politică, de armată, de societate, de tot, iar de la 200 încolo nu le-am mai numărat”, spune locotenent-colonelul Cristea, cu acelaşi umor sănătos, în timp ce povesteşte cum au ajuns pe pânză macii roşii ca focul, peisajele încântătoare sau zâmbetele de copii.

Ce-i place

În timpul liber, Virgil Cristea spune că se relaxează ascultând muzică şi citeşte oricând cu plăcere o carte bună. „Îmi place să ascult muzică, de la populară până la cultă, iar din literatură îmi plac românii noştri în primul rând, şi apoi clasicii străini”.

Ce nu-i place

De cealaltă parte, fostul locotenent-colonel al Jandarmeriei sibiene nu este deloc mulţumit de cum merg la ora actuală lucrurile în România. „Nu-mi plac minciuna, ipocrizia, şi nu-mi place direcţia în care ne ducem cu toţii”, spune locotenent-colonelul (r) Virgil Cristea.

Întrebări şi răspunsuri

De la cine aţi deprins tainele picturii în ulei?

Am învăţat de la un fost coleg, care mi-a arătat, pe un tablou de Grigorescu, cum se lucrează în ulei. Apoi, am făcut după Grigorescu ”Ţăranca din Muscel”, şi pe urmă câteva peisaje. Iar în perioada în care mi-am desfăşurat activitatea la Târgu Jiu, am făcut în baie un nud de Grigorescu pe tot peretele – tabloul original se numea ”Nud pe maul mării”. 

Fiica dumneavoastră vă moşteneşte pasiunile?

Nu, ea cântă, ce n-am putut face eu face ea, a făcut şcoala populară de artă. Şi am şi o nepoţică, acum dă Bacalaureatul şi este viitoare studentă la Stomatologie.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite